Norden

Storsatsing på svenske skianlegg

Bildet: Hemavan Gondol. Foto: hemavan.nu

SVERIGE: Det er planer om store utvidelser av skianleggene i fjellverdenen. I nordlige Dalarna bygger flere aktører tusenvis av nye senger og nye bakker. I Åre er det planer om å investere 200 millioner på nytt Skutgongol. Og i Hemavan gjør de sin største investering noensinne, melder byggvarlden.se

Nye bakker, topphytter, sentrale områder, overnatting og opprustede løyper. Norra Dalarna vil vokse betydelig som reisemål de neste fem årene og nå satser flere aktører på området for å kunne ta i mot enda flere besøkende. Frida Torsein, driftsleder i Destinasjonsutvikling Idre, jobber for å bedre forholdene for serveringsnæringen i Nord-Dalarna.

– Det bobler i nordlige Dalarna, det er helt sikkert. Det er utrolig spennende å se hvor engasjert hele samfunnet er for at området skal bli et av de mest attraktive områdene i Europa for rekreasjon, sier hun.

Idre Fjäll

I Idre Fjäll innvies ny barnebakke og restaurant i vinter. Samtidig bygges det to nye hoteller ved anlegget.

Gjennom et langsiktig samarbeid mellom Idre Sameby og Idre Fjäll bygges det nå også et anlegg for reinseparasjon og et besøkssenter på Foskvallen en mil fra Idre Fjäll.

Grövelsjöfjällen

I år har arbeidet med å ruste opp sommerløyper i Grövelsjöfjällen fortsatt og her er det bygget to kilometer med landganger. Prosjektet kan gjennomføres takket være 600 000 SEK fra Vekst/Boligetaten.

I perioden 2019–2029 forventes investeringene i bygging av nye boliger å være rundt 750 millioner svenske kroner i Grövelsjö-området.

Idre Himmelfjäll. Foto: Destinasjonsutvikling Idre

Idre Himmelfjäll

Idre Himmelfjäll ekspanderer i raskt tempo og nærmest er planene for prosjekt «Syd», en alpinsatsing med seks snødekte bakker med tilhørende stolheis og trekkheis. Målet er å åpne til jul 2026. Totalt er det planlagt investeringer på 1,8 milliarder for Idre Himmelfjäll de neste fem årene.

Anlegget søker nå også om tillatelse til et fremtidig senterområde med boliger, næring, restauranter og Skilodge, hvor håpet er å starte bygging via eksterne investorer i 2028. Anlegget søker også om tillatelse til bygging av ny topphytte, som vil forhåpentligvis være klar til jul 2027.

Idre Himmelfjäll er den første store investeringen i et nytt reiselivsanlegg i den svenske fjellverdenen på 40 år. Så langt er 2,4 milliarder svenske kroner investert av en lang rekke ulike parter i anlegget de siste fem årene.

Fjätervålen Foto: Emil Sergel

Fjätervålen

I Fjätervålen er et område av anlegget med 5.500 sengeplasser, stolheis, topphytte og senteranlegg med skihytte, matbutikk, restauranter, skiutleie, skiskole og andre servicefunksjoner under detaljplanlegging. Håpet er å ha tillatelse klar for bygging av ny stolheis høsten 2025.

Sommeren 2024 startet oppussing, merking og graning av flere turstier rundt Fjätervålen. Byggingen av sykkelveier startet også og er planlagt åpnet neste sommer, noe som er et skritt nærmere et helårsanlegg.

Fjätervålen driver i dag heiser, langrennsløyper, skibutikk, skiskole, dagligvarebutikk, restaurant og hytteutleie. Totalt er det 250 private hytter i området.

Åre

I Åre sentrum planlegges det å erstatte taubanen med en ny gondol, og samtidig erstatte den tidligere 1000-metersheisen. Det planlegges flere heiser for å forbinde Åre Björnen med sentrale Åre og vest for VM8, planen er en ny seks-stolheis og å bygge ut flere heiser og bakker i Rödkullen. Det legges også opp til nye botilbud slik at flere skal få mulighet til å bo nær heis og bakker, blant annet gjennom en ny hytte ved VM8. Utvidelsen er beregnet til å koste 200 millioner svenske kroner.

Syterskalet Hemavan

Syterskalet Hemavan

I april 2022 ble planene for Syterskalet presentert – en satsing som inkluderer storslått alpint, 3000 nye senger, tur- og sykkelstier, aktivitetsområder og et livlig sentrum med restauranter, butikker, skøytebane og overnatting. Nå planlegger de å bygge enda en heis.

Allerede i løpet av vinteren 2023 åpnet Syterskalets første nedkjøring Sytervyn, en fem kilometer lang løype som strekker seg fra toppen av Kungsliften og helt ned til startpunktet til Hemavan Gondol. Den nye heisen i Syterskalet, som blir på 1.300 meter, integreres med Hemavans eksisterende skisystem, hvor gjestene vil kunne koble seg til Sytervyn direkte når de går av den nye heisen.

Totalt er det investert rundt 200 millioner kroner i Hemavans skiopplevelse, og investeringen i den nye heisen gjør at de investerer ytterligere 30 millioner kroner.

(KILDE: Byggvärlden)

logo
Bjørn Laberg