Trebygg

Stockholm Wood City – verdens største byutviklingsprosjekt i tre?

Bildet: Blokken på Nobelberget blir den første i Stockholm Wood City. Foto: Samuel Karlsson

SVERIGE: Med gigantprosjektet Stockholm Wood City settes Sverige på kartet som et foregangsland for trebygging.

– Det er det desidert største byutviklingsprosjektet i tre i verden. Det tør vi påstå, sier Angela Berg, forretningsområdesjef i Atrium Ljungberg til byggvarlden.se

På slutten av forrige århundre gjennomgikk Sickla en radikal transformasjon, fra et landlig område til et intensivt industridistrikt. Da etablerte AB Diesels Motorer seg i området. Etter en fusjon skiftet selskapet navn og ble senere Atlas Copco. De produserte blant annet boremaskiner, dieselmotorer, kompressorer og trykkluftmaskiner.

Da produksjonen ble lagt ned i 1992 begynte den neste radikale endringen av området. De gamle industrilokalene ble bygd om til nye formål og grunnlaget for handelsdistriktet ble lagt i forbindelse med innvielsen av Sickla Galleria i september 2005. Nå tar eiendomsbesitter Atrium Ljungberg neste steg i utviklingen. Første spadetak ble tatt for Stockholm Wood City i begynnelsen av juni.

– Nå er vi i gang. Det blir veldig spennende å se hvordan det nye området utvikler seg. Dette er noe man bare får være med på én gang, sier Angela Berg.

Marianne Perslow, kommunikasjonssjef i Atrium Ljungberg og Angela Berg, forretningsområdesjef i Atrium Ljungberg står foran den første blokken i Stockholm Wood City
Marianne Perslow, kommunikasjonssjef i Atrium Ljungberg og Angela Berg, forretningsområdesjef i Atrium Ljungberg.

Først ut i Stockholm Wood City

Det første byggeprosjektet i Stockholm Wood City bygges i delen kjent som Nobelberget. Der bygger Atrium Ljungberg boliger med treramme og trefasade. Foreløpig er det kun en stor grop på byggeplassen, men i løpet av høsten skal de begynne å reise råbygget. Det er det heleide datterselskapet TL-bygg som er entreprenør i samarbeidet.

– Når vi nå starter utvidelsen av Stockholm Wood City, ser vi det også som et kunnskapsprosjekt. Det ligger i vårt DNA å fremme kompetanseutviklingen til våre ansatte. Men vi trenger også kompetanse og erfaring som ikke er tilgjengelig i organisasjonen. Hvis vi ikke har kunnskapen selv, må vi finne partnere å samarbeide med, sier Marianne Perslow, kommunikasjonssjef i Atrium Ljungberg.

250.000 kvadratmeter

Stockholm Woods City består av fire deler: Fanny udde, Nobelberget, Kyrkviken og Industrikvarteret, sentralt i Sickla. Den absolutt største delen av prosjektet inngår i Industrikvartalet. Der blir det en blandet by med kontorer, boliger, handel og service. I de øvrige delene vil det i hovedsak være boliger. Totalt dekker prosjektet 250.000 kvadratmeter med 7.000 kontorplasser og 2.000 boliger. Investeringene er beregnet til tolv milliarder over ti år.

– Det er mange store treprosjekter rundt om i verden, men folk snakker ofte om høyde. Det er ingenting som har samme volum som vi har her. Det er noen store prosjekter i Danmark og Frankrike. Men Stockholm Wood City er nesten 100 000 kvadratmeter større. Det er det største prosjektet med ganske god margin, sier Angela Berg.

Skisse som viser Stockholm Wood City fullt utviklet
Trästaden finner sted i Sickla. Bilde: Atrium Ljungberg / Henning Larsen

Rett sted og rett tid

Hvorfor valgte du å satse så mye på å bygge i tre?

– Vi har ikke råd til å la være å gjøre det. Skal vi ha en sjanse til å nå våre ambisiøse bærekraftsmål, må vi tørre å ta store steg og modige steg. Gjennom den strategiske beslutningen om å bygge i tre halverer vi karbondioksidutslippene i prosjektet.

Hvorfor investerer du så mye i Sickla?

– Vi har veldig gode forhold her fordi vi eier jorda. Det gir oss kontroll over helheten. Vi er ikke avhengige av andre eiendomsbesittere. Dette er en fordel, ikke minst når det gjelder energiløsninger, hvor vi ser på hvordan man kobler sammen ulike eiendommer.

Hvordan påvirkes du av den økonomiske situasjonen?

– Det er flott å bygge nå. I den nåværende lavkonjunkturen sliter vi med detaljplaner, byggetillatelser og prosjekter. Det er et langt prosjekt og konjunktursykluser vil komme og gå. På boligsiden er det svært få byggestarter akkurat nå. Når det er på tide å flytte inn, blir det flott.

Hvilke reaksjoner har du fått på prosjektet?

– Vi har fått mye internasjonal oppmerksomhet og har blitt utrolig kurtisert av bransjens aktører. Det er mange som ønsker å være med på prosjektet. Vi har hatt mange møter med arkitekter, designere, installatører og materialleverandører. Også utenlandske aktører ønsker å være med på denne reisen. Vi har til og med mottatt jobbsøknader fra Singapore. Med Stockholm Wood City bygger vi Sveriges merkevare i verden.

Hva er den mest uventede kommentaren du har mottatt fra en besøkende?

– Det var en utenlandsk journalist som spurte om vi har nok trær til prosjektet. Det er veldig eksotisk hvis du kommer fra sørligere breddegrader hvor det ikke er så mye skog. Men skogbruket skal være bærekraftig. Vår nåværende ambisjon er ikke å importere noen treprodukter.

Modell av Stockholm Wood City med første fase på Nobelberget i forgrunnen.
Modell av Stockholm Wood City med første fase på Nobelberget i forgrunnen.

Omfattende prosjekter

Det er fortsatt i de tidlige stadiene av Stockholm Wood City og det kan være vanskelig å forstå hvor omfattende prosjektet vil bli. Men i Atrium Ljungbergs lokaler er det reist en modell over hele området som gjør det litt lettere å få oversikt. Den viser hvordan den nye bebyggelsen sprer seg over det gamle industriområdet og parkeringsarealene.

– Vi har eid og utviklet Sickla i lang tid og nå gjennomfører vi detaljplanen for hele området. Vår byutviklingsstrategi handler om å eie og utvikle store sammenhengende områder med et blandet innhold av kontorer, boliger, handel, service, kultur og utdanning. Alle delene finnes i en moderne, bærekraftig by, avslutter Angela Berg.

KILDE: Byggvärlden

logo
Bjørn Laberg