Med hjelp av NTNU-studenter skal Statsbygg teste ut nye design- og produksjonsmetoder under norske forhold. Pilotprosjektet vil gi viktig læring om ny teknologi, som kan kutte kostnader, redusere klimaavtrykk og endre tenkemåter når man designer og bygger.
– Som Norges største fastlandsnæring må byggenæringen stadig utvikle design- og produksjonsmåtene sine for å bidra til at vi når klimamålene våre. Det er spennende at Statsbygg nå går i front for å teste disse mulighetene. Dette prosjektet vil vise om 3D-printing blir en game-changer for byggenæringen i Norge, sier digitaliseringsminister Karianne Tung.
Mandag inviterte hun og Statsbyggs direktør for digitalisering og utvikling, Cathrine Mørch, til en unik idékonkurranse. På NTNU i Trondheim får studentene fritt designe et bygg som skal kunne brukes til studentformål. Så vil Statsbygg 3D-printe vinnerforslaget i betong og sette det opp på campus.
– Denne piloten vil gi oss viktig læring og erfaring med nye teknologier i design- og produksjonsfasene, som vi kan ta med inn i byggeprosjektene våre. Jo mer vi vet om mulighetene ny teknologi gir i de ulike delene av verdikjeden, desto mer produktive og bærekraftige kan vi bli. Det er ingen tvil om at dette er fremtiden, sier Cathrine Mørch.
Store gevinster
Forsknings- og utviklingsarbeidet i Norge på nye design- og produksjonsmåter viser at det er store gevinster å hente, og aller mest i designfasen.
Ferske testresultater viser 70% mindre materialbruk, 70% mindre CO2-utslipp og 20% mer effektiv gjennomføring av byggeprosjekter.
– Måten vi bygger på i dag, er styrt av vane, standarder og tilgjengelig teknologi og produksjonsmåter. Men når vi får ny teknologi og nye måter å produsere på, kan vi rykke tilbake og tenke nytt også når vi designer det vi skal bygge. Med for eksempel kunstig intelligens og generative prosjekteringsprosesser kan vi optimalisere designet og sørge for at data flyter sømløst til neste ledd i verdikjeden.
På NTNU får studentene nå to uker på seg på å gå sammen i team og designe forslagene sine. Etter at juryen velger en vinner i februar vil Statsbygg innby til markedsdialog, lyse konkurransen ut i markedet og gjøre en anskaffelse.
Den ferdige bygningen skal etter planen stå ferdig ved Statsarkivet bak Samfundet i løpet av året.
– Det ligger i Statsbyggs samfunnsoppdrag å utfordre en etablert byggenæring og bidra til læring, utvikling og forbedring. Studenter bidrar med nye tanker, og vi bruker våre egne byggeprosjekter til å tenke innovativt og høste erfaringer, som vil komme alle i næringen til gode. Sånn kan vi dra lasset sammen og i riktig retning, sier Cathrine Mørch.