Aktuelt

SkyMap satser for fullt i Norge

Bildet: VD og gründer av SkyMap, Jon Bengtsson. Foto: SkyMap

Svenske SkyMap, som er spesialister på prosessering og visualisering av dronedata i anleggsbransjen, satser nå tungt i Norge. Det norske markedet var i utgangspunktet ikke i kikkerten til selskapet, men et tilfeldig møte på en messe i USA åpnet for muligheter i det som skulle vise seg å være et modent marked.

Tydeligere krav

Møtet med Anlegg Øst Entreprenør AS utviklet seg til et fruktbart samarbeid og åpnet for ny vekst for SkyMap.

– Vi hadde ingen tanker om å etablere oss i Norge, men gjennom samarbeidet med Anlegg Øst Entreprenør AS, har vi erfart at Norge er et ideelt sted for SkyMaps videre vekst, forteller daglig leder og grunnlegger av SkyMap, Jon Bengtsson.

Gjennom samarbeidet har Bengtsson erfart at det er tydeligere krav og et langt mer modent marked for droneteknologi i Norge, enn i Sverige.

Åpnet døren til det norske markedet

På Hexagon messen i Las Vegas 2021, var Anlegg Øst Entreprenør AS på utkikk etter løsninger for dronehåndtering. De hadde lenge hatt et ønske om å bruke droner i anleggsarbeidet, men hittil var prosesseringen av data for tidkrevende for en liten avdeling. I møtet med SkyMap traff de en leverandør som lyttet til behovene de hadde for håndtering av dronedata.

Anlegg Øst Entreprenør AS jobber mer effektivt med dronebilder og prosessering av
dronedata fra SkyMap. Foto: Anlegg Øst Entreprenør AS

– SkyMap har en oversiktlig plattform med enkle beregninger og modeller, som har hjulpet oss med å frigjøre kapasitet i selskapet. Vi har bedre oversikt og planlegger bedre, og slik unngår vi for mye feilgraving og sparer tid, sier Morten Aamodt, stikningssjef i Anlegg Øst Entreprenør AS.

– SkyMap har blitt et uunnværlig verktøy for prosjektledere og andre roller i selskapet, som har ført til bedre samarbeid internt og en mer effektiv dokumentering av kravene, forteller han.

Morten Aamodt er stikningssjef i Anlegg Øst Entreprenør AS.
Foto: Anlegg Øst Entreprenør AS

Viktig verktøy

Droneteknologi har på kort tid blitt et viktig verktøy i bygg- og eiendomsbransjen. Fordelen er at du raskt kan samle inn måledata av store områder og få ut relevant informasjon. Med dronene som skaper en digital kopi av arbeidsplassen, har SkyMap utviklet en innovativ plattform for informasjonsdeling i anleggsbransjen, med spesielt fokus på effektiv prosessering av dronedata, samarbeid og arbeidsflyt.

Høye ambisjoner

Jon Bengtsson har selv erfaring som maskinentreprenør, og som ansatt i
familiebedriften Lindås Gräv, tok Bengtsson selv initiativ til å utvikle en egen plattform for informasjonsdeling og demokratisering av data tilgjengelig for alle involverte i prosjektet. Nå er ambisjonen at driften i Norge skal vokse til halvparten av omsetningen i Sverige, på kun ett år.

– Vi kan være så ambisiøse i Norge fordi markedet er mer modent og det er enklere å følge regler for å fly drone. Gjennom samarbeidet med Anlegg Øst Entreprenør AS har vi fått kunnskap om bestillere og noen som kan markedet. Uten denne informasjonen hadde vi ikke vært så ambisiøse i Norge, avslutter Bengtsson.


Om SkyMap:

SkyMap har eksistert siden 2015 og har i dag rundt 10 ansatte som jobber innenmåleteknikk og produktutvikling. Siden 2015 har vi hjulpet over 400 kunder med å øke produktiviteten. Blant kundene våre finner du blant annet Skanska, NCC, Lindås Gräv og flere kommuner. Vi streber kontinuerlig etter å være ledende både teknisk og kompetansemessig. Hovedkontoret vårt ligger midt i hjertet av Småland.


logo
Bjørn Laberg