Norden

Planlegger for et nytt vikingmuseum i Aarhus

Bildet: Et nytt vikingmuseum vil kunne virke positivt på byrommene i Domkirkekvartalet, heter det i forslaget til det kanskje fremtidige museet. Den endelige størrelsen og utformingen vil først bli definert i en internasjonal arkitektkonkurranse. Visualisering: Transform og Vega Landskap

DANMARK: Et nytt internasjonalt vikingmuseum kan potensielt stå klart i Domkirkekvarteret i Aarhus om sju-ni år. Et museum av det kaliberet vil være en stor gevinst for byen, anslås det.

Moesgaard Museum og Aarhus kommune står bak visjonen om et nytt internasjonalt vikingmuseum i sentrum av Aarhus, melder dagensbyggeri.dk

De drømmer om å få frem noen av byens skjulte og ufortalte vikinghistorier og har funnet et passende sted: Midt i smørøyet mellom Bispetorvet, Skt. Clemens Torv og Store Torv. En analyse viser at museet har potensial til å tiltrekke seg mellom 320.000 og 390.000 besøkende årlig.

Forblåst torg

Teknologi- og miljøbyråd Nicolaj Bang og kulturbyråd Rabih Azad-Ahmad går nå sammen for å føre prosjektet inn i de kommende forhandlingene om neste års budsjett. Her må kommunen finne 8,3 millioner kroner til et forprosjekt, mens Moesgaard Museum skal ha 0,5 millioner kroner opp av egen lomme til arkeologiske undersøkelser.

– Prosjektet har et enormt potensial for Aarhus. Området har i mange år vært vondt fordi rutene har blitt for store og forblåste. Nå har vi muligheten til å gjenskape de historiske plassene slik de opprinnelig var tenkt og lage et museum som skal støtte opp om sentrum som en attraksjon. Jeg drømmer om et museum som passer vakkert inn i de historiske omgivelsene, og som kan samle både århusianere og besøkende i hjertet av Aarhus, sier Nicolaj Bang.

Viktig vikingby

Århus var en av de første og viktigste byene i Nord-Europa under vikingtiden, og et nytt vikingmuseum skal formidle historiene som for mange ennå ikke er fortalt.

Visualisering av museet og kirken sett fra Clemens Torv
Går alt som det skal, kan det nye vikingmuseet stå ferdig om sju-ni år. Først må imidlertid den politiske støtten og kommunal finansiering på plass. Visualisering: Transform og Vega Landskap

Kulturbyråd Rabih Azad-Ahmad forventer at museet kan bli en solid ryggrad for resten av sentrum. Han håper derfor på politisk støtte fra sine medrådmenn.

– Aarhus har utviklet seg fra en internasjonal vikingby til en internasjonal kulturby. Derfor støtter jeg et museum som formidler historien om hvordan byen vår ble grunnlagt og har vokst seg sterk. Museet skal ligge akkurat der historien utspilte seg, og skal bidra til en fortsatt utvikling av et sterkt og levende bysentrum, hvor kultur og handel blomstrer, hvor mennesker møtes og samhørighet sikres, sier Rabih Azad-Ahmad.

svart-hvitt bilde av den nedre delen av Århus domkirke - på torget kan du se en aviskiosk og flere butikker
Et museum vil gjenskape St. Clemens Torv, Bispetorvet og Store Torv, slik det var fram til 1916, da Clemens Karré ble revet. Dette vil gjenopprette torgenes historiske betydning for Aarhus Midtby, heter det i presentasjonen fra initiativtakerne til prosjektet. Her Clemens Karré sett fra Skt. Clemens Torv anno 1910. Foto: Aarhus Byarkiv
logo
Bjørn Laberg