Arkitektur

Oslotre er vinner av Byggenæringens klimapris 2023

Oslotre, vinner av Byggenæringens klimapris 2023 Foto: EBA

Arkitekt- og rådgiverfirmaet Oslotre ble torsdag kveld kåret til vinneren av Byggenæringens klimapris for 2023.

Prisen ble delt ut på Høyres Hus i Oslo av Juryleder Hanne Rønneberg og styreleder Audun Lågøyr Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg Oslo, Akershus og Østfold (EBAO).

Oslotre vant prisen foran to andre nominerte, Hydro og SINTEF, som sto i spissen for et større konsortium og Skanska Norge med prosjektpartnere Ditio, Volvo og Sintef.

Årets pris hadde mange gode søknader. Men juryen klarte til slutt å komme til enighet, og det var Oslotre som stakk av med seieren.

Juryen skriver blant annet følgende om vinneren:

«Oslotre AS er et konsulentbyrå innen arkitektur som er spesialisert på trekonstruksjoner. Bedriften har flere års erfaring innen arkitektur-, tømmerteknikk-, CLT-produksjon og montering, og tilbyr komplette arkitekttegnede bygninger samt spesialtilpassede, modulære og prefabrikkerte arkitektoniske løsninger i tre. Oslotre har i tillegg til arkitekt- og ingeniørfaglig kompetanse, bakgrunn som gründere av massivtreproduksjon og som entreprenør på større byggeprosjekter. 

Fokuset er på sunn og bestandig arkitektur i tre ved bruk av bioklimatiske prinsipper og naturlig ventilasjon. Sammen med mange aktører i hele verdikjeden jobber selskapet med å optimalisere løsninger og kombinere teknologier på grensesprengende områder, ikke minst innen design og konstruksjonsteknikk. At byggematerialene i tre kan ombrukes gjør at de får lang levetid, og på den måten lagrer karbon lengre. Dette er derfor en svært klimavennlig bruk av tre.» 

Juryen peker også på at Oslotre de siste årene har fått mye oppmerksomhet gjennom nytenkende prosjekter.

– Løsninger er presentert i bransjeforeninger og ved arkitektutdanningene. Oslotre involverer seg i kunnskapsdeling og har presentert prosjektet HasleTre for produsenter og fagnettverk over hele verden. Dette tyder på vilje til å inspirere og spre sitt arbeid og dermed være en rollemodell innen sitt felt. HasleTre vant prisen Årets Trebyggeri i 2022. Prosjektet har også vært en av finalistene i Oslo bys arkitekturpris, heter det i uttalelsen fra juryen.

Prisen er på 250.000 kroner til vinneren

Kandidatene vurderes etter følgende kriterier:
Ved kåring av Byggenæringens klimapris vurderes tre kriterier.
* Målbarhet – kan det vises til målbare klimakutt
* Innovasjonsgrad – hvor nyskapende er løsningen 
* Spredning og deling – er dette en rollemodell for andre

logo
Bjørn Laberg