Norden

Nytt verktøy kan bety hundrevis av millioner inn i svenske statskassen

Bildet: Björn Sjöstrand, systemansvarlig i ID06.

SVERIGE: Når utenlandske byggefirmaer driver virksomhet i Sverige, må selskapet betale skatt i Sverige for sine ansatte etter en stund. Men det blir ikke alltid overholdt, noe som betyr milliontap for statskassen. Men nå er det hjelpemidler, melder byggvarlden.se

– Denne tjenesten hjelper både det aktuelle selskapet og oss i ID06 med å gjennomføre kontroller, sier Björn Sjöstrand, systemansvarlig i ID06.

Ingen systematisk gjennomgang

Når et utenlandsk selskap utfører oppdrag på en byggeplass i Sverige, må selskapet begynne å betale inntektsskatt i landet fra dag én dersom fristen for fast driftssted er overskredet, det vil si etter seks måneder eller ett år avhengig av hvilken skatteavtale gjelder mellom Sverige og det aktuelle landet. Men i dag er det ifølge Björn Sjöstrand ingen systematisk gjennomgang av utenlandske byggefirmaer, og om de har oppnådd fast etablering. Dette fører til at hundrevis av millioner kroner i skatteinntekter går tapt og konkurransevridning.

– Vi vet via ID06-stempelet når en bedrift starter sin virksomhet på arbeidsplassen ved at en ansatt fra bedriften trekker ID06-kortet sitt. Da starter det samtidig et telleverk. Dersom fristen for fast driftssted er seks måneder, sender vi melding til bedriften etter fem måneder om at de nå nærmer seg grensen for fast driftssted og at det snart er på tide å betale inntektsskatt med tilbakevirkende kraft for de ansatte fra første dag de ble registrert på byggeplassen, sier Björn Sjöstrand.

Varsler når fristen overskrides

Dersom en ansatt i bedriften stempler seg inn på byggeplassen etter at fristen er utløpt, vil det komme en advarsel om at fristen er passert i «ID06 Stamp Rapport +».  

– Dersom ID06 Business Control finner at selskapet ikke har betalt inntektsskatt etter lov, risikerer selskapet og alle selskapets ID06-kort å bli suspendert, og selskapet kan ikke lenger operere på arbeidsplasser i Sverige som er knyttet til ID06. Vi har som oppdrag å sikre at alle selskaper oppfyller kravene til forretningsdrift i Sverige, sier Björn Sjöstrand.

Den nye rapporten, som ble lansert for et par uker siden, heter Fixed Establishment og er derfor tilgjengelig i ID06 Stamp Rapport +-tjenesten. I dag gir dette derfor ID06 forutsetninger for å gjennomgå og informere virksomhetene om plikten til å gjøre det rette før fast forretningssted oppstår. Selv det utenlandske selskapet kan selv se om de er i nærheten eller faktisk allerede har krysset grensen.

2.300 arbeidsplasser har passert grensen

Gjennom ID06 Stamp har det vært mulig å samle informasjon fra byggeplasser siden november 2021 da verktøyet ble lansert. Der er det nå identifisert 2300 arbeidsplasser hvor fristen for fast ansettelse er overskredet. Det er ifølge Björn Sjöstrand en enorm liste som fylles på daglig så snart et selskap overskrider fristen, og som ID06 Business Control nå har begynt å undersøke.

– Vi håper selvfølgelig at de fleste av disse 2300 bedriftene har gjort det rette for seg selv, men signaler fra bransjen sier at det nok ikke er tilfelle. Akkurat nå undersøker vi denne listen og ser hvem som har gått over tid sammenlignet med informasjon om hvorvidt de betalte riktig inntektsskatt, sier han.

Mange millioner registrerte timer

Dette er mange millioner registrerte timer, ifølge Björn Sjöstrand.

– Det er det vi vet med sikkerhet for øyeblikket. Og det kan dreie seg om hundrevis av millioner kroner som ikke er korrekt innrapportert.

I løpet av året tror han at mange vil aktivere ID06 Stamp Rapport + og selv om de ikke gjør det, har ID06 nå mulighet til å følge opp virksomheter som har passert fristen for fast etablering.

– Jeg tror mange kommer til å bruke denne tjenesten. Jeg har vært i kontakt med flere utenlandske selskaper som ser at dette kan være til hjelp i deres arbeid. For seriøse utenlandske selskaper er det en styrke å kunne demonstrere at man styrer et fast driftssted riktig i Sverige. Dette vil bli brukt ofte i fremtidige anskaffelser, mener han.

KILDE: Byggvärlden

logo
Bjørn Laberg