Energiminister Terje Aasland åpnet nylig den norske paviljongen på Rebuild Ukraine i Warszawa, der Innovasjon Norge har med seg 26 norske bedrifter som vil være med å gjenoppbygge Ukraina.
Rebuild Ukraine er en viktig møteplass der norske bedrifter kommer i kontakt med ukrainske myndigheter og næringsliv, bygger nettverk og ser på hvordan norske løsninger og bedrifter kan bidra.
– Ukraina trenger både hjelp til gjenoppbygging og å holde samfunnet i gang, også i en krigssituasjon. Gjenoppbyggingen er allerede i gang og må pågå kontinuerlig for å styrke Ukrainas motstandskraft, sier administrerende direktør i Innovasjon Norge, Håkon Haugli.
En del av fremtidens Europa
Det er primært bedrifter innenfor bygg, energi, teknologi og infrastruktur som er med til Warszawa.
– Ukraina blir Europas og kanskje verdens største byggeplass. Norske bedrifter kan være med på å bygge Ukraina som en del av fremtidens Europa. Skal man ta del i gjenoppbyggingen må man posisjonere seg nå, sier Haugli.
Det er flere av de norske aktørene som allerede er i gang med prosjekter i Ukraina. Teknologi- og konsulentselskapet Itera har vært i Ukraina lenge og har også satt norske bedrifter i kontakt med ukrainske aktører.
Bygge og drifte vindmøllepark
Flere norske bedrifter signerer avtaler med ukrainske aktører på messa i Warszawa. En av dem er Emergy, som skal bygge og drifte en vindmøllepark i Kovel nordvest i Ukraina. Ukraina har et behov for energisystem hvor produksjon og lagring av energi skjer nær forbrukeren, i motsetning til et sentralisert system hvor energi produseres på store kraftverk, distribueres over lange avstander og er mer sårbart for blant annet russiske angrep.
LES OGSÅ: Norske bedrifter satser i Ukraina – verdens største byggeplass
Tschudi Logistics sammen med en terminalutvikler signerte en avtale med administrasjonen i Kovel kommune for å effektivisere grense- og tollpassering for gods og varer med jernbane inn og ut av Ukraina. Prosjektutvikler innen bygg og anlegg, NOCON, i allianse med Sintef, skal gjennomføre et pilotprosjekt i samarbeid med aktører spredt over Ukraina for resirkulering og gjenbruk av byggavfall. De har også signert en avtale om å utvikle konsept og bygge skoler sammen med ukrainske partnere.
Moelven Byggmodul signerer en avtale i Warszawa med ukrainske myndigheter for å møte boligbehovet for de 6,5 millioner internt fordrevne.
Samarbeid
Innovasjon Norge jobber på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet, og samarbeider nært med Norwegian Ukrainian Chamber of Commerce, NHO, utenrikstjenesten og resten av aktørene i Team Norway.
-VI ser hvor viktig dette samarbeidet er for at norske bedrifter skal klare seg i et krevende marked, sier Haugli.