Norden

NCC skal gjenoppbygge Oceania

Bilde tatt fra innsiden av Oceana uken før brannen. Foto: Pontus Hallsberg

SVERIGE: Lisebergs vannattraksjon «Oceana» skal bygges opp igjen.
Nå har NCC og Liseberg signert en samarbeidsavtale for gjenoppbyggingen.

– NCC og Liseberg har hatt en tett dialog siden brannen og dette er et viktig steg for å komme videre mot å fullføre prosjektet som vi i fellesskap har startet. Det vil nå gå en del måneder hvor vi sammen skal planlegge og prosjektere for en rekonstruksjon av Oceana, sier Niklas Sparw, forretningsområdesjef Bygg Sverige.   

– Med en avtale mellom NCC og Liseberg på plass går vi sammen mot gjenoppbyggingen av Oceana. Vattenvärlden er foreløpig beregnet å stå ferdig i 2026, noe vi gleder oss veldig til, sier Andreas Andersen, administrerende direktør Liseberg.

To faser

Avtalen er en tilleggsavtale til partenes eksisterende avtale og delt inn i to faser som NCC og Liseberg gjennomfører i samarbeid, melder byggvarlden.se

Første fase starter umiddelbart og omfatter prosjektering og planlegging samt eventuelle forberedende arbeider på byggeplassen som kreves for gjenoppbyggingen. Andre fase omfatter detaljprosjektering og konstruksjon og starter når Liseberg avlyser fase 2. Ordreregistrering skjer ved avrop.

Siden mars i år har NCC utført rivearbeid og opprydding, samt arbeid for å minimere skader på Oceanas intakte deler. Dette arbeidet fortsetter også i løpet av sommeren.

Ekstra styremøte

På et ekstraordinært styremøte 17. juli vedtok Lisebergs styre at Lisebergs vannverden Oceana skal bygges opp igjen. 

 – Vi føler i dag at vi har tilstrekkelig kunnskap til å kunne ta en beslutning om gjenoppbygging av Oceana, samt om fase 1 av ferdigstillelsen. Basert på scenariene Liseberg har utviklet, er det egentlig ikke noe alternativ til en rekonstruksjon. Det gjelder både Liseberg som bedrift, og Gøteborg som besøksmål, sier Kurt Eliasson, styreleder i Liseberg.

Noen endringer i rekonstruksjonen

Det er slått fast i selskapets undersøkelser at det er mer økonomisk å fullføre Oceana enn å rive og starte på nytt med et alternativt prosjekt. En total overhaling vil bety nedskrivninger av store verdier, og er heller ikke forsvarlig ut fra et bærekraftsperspektiv, mener man.

Utgangspunktet er at Oceana skal bygges opp igjen etter samme hovedprinsipper som i det opprinnelige prosjektet, men noen endringer vil skje. For eksempel vil Liseberg endre teknologi når det gjelder de større vannattraksjonene. Videre, selv om det foreløpig ikke er mulig å avdekke mangler ved Oceanas brannsikring, kan det være nødvendig med visse endringer også her, spesielt i byggeperioden.

Flere undersøkelser

Ulike undersøkelser av brannårsaken pågår fortsatt. Politiets og Havarikommisjonens undersøkelser forventes foreløpig å legges fram våren 2025.

 – Vi har gode forhåpninger om å kunne dekke kostnadene ved å gjenoppbygge Oceana, men prosessen er kompleks og lang, kanskje flere år. En langvarig prosess kan risikere prosjektets fremtid, og med stor sannsynlighet gjøre det betydelig dyrere. Videre må de store restverdiene i prosjektet beskyttes, sier Kurt Eliasson.

(KILDE: Byggvärlden)

logo
Bjørn Laberg