– Jeg ser frem til å følge med på hvordan Moelven og deres samarbeidspartnere vil bidra til at ukrainske familier får nye hjem i noen av de mest ødelagte områdene i Ukraina, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap).
Næringsministeren var til stede da politisk rådgiver Marharyta Bondarieva kom til Oslo sist torsdag for å motta en firemannsbolig til tettstedet Borodyanka i Ukraina. Riktignok en signert, innrammet kontakt som et symbolsk bevis på at Moelven Byggmodul skal levere huset i starten av 2025.
Skal bosette fire hjemløse familier
Huset doneres som et pilotprosjekt i initiativet «Housing for Ukraine». Bygget produseres som moduler innendørs på fabrikken i Moelv og transporteres på trailere til Borodyanka – en times biltur nordvest for Kyiv.
Her heises og monteres de sammen til nye hjem for fire familier som har mistet sine bosteder i krigen.
I tillegg til næringsminister Cecilie Myrseth, var representanter fra NHO, Norad, EKSFIN, Norsk-Ukrainsk Handelskammer og den ukrainske ambassaden til stede ved overrekkelsen.
Moelven Byggmodul var representert sammen med næringsministeren og en norsk delegasjon i Ukraina i september. Da måtte de oppsøke bomberom ved flere anledninger.
– Da jeg satt i bomberommet i Kyiv, tenkte jeg på hvor heldige vi er i Norge. Og på hvor viktig det er at vi gjør det vi kan for å bidra til å gjøre ukrainernes liv tryggere og bedre. Her har jeg tro på at «Housing for Ukraine» kan spille en viktig rolle, sier næringsministeren.
Pilotprosjekt for å samle innsikt
Ved å samle innsikt og erfaringer fra denne innledende fasen, tar Moelven sikte på å bane vei for mer omfattende prosjekter i nær fremtid.
Direktør i Moelven Byggmodul, Frode Henning Killi, påpeker at de ikke skal donere flere hus enn dette ene bygget. Leveransen er tenkt å gi verdifull erfaring og læring for å kunne innta det ukrainske markedet.
– Vi sitter på konkrete forespørsler om å levere et stort antall hus til flere regioner i Ukraina. Denne piloten er nødvendig for å teste verdikjeden i forkant – før vi skalerer opp til å levere boliger i stor skala. Målsetningen er å skape en bærekraftig forretningsmodell og samtidig ha en meningsfull innvirkning på Ukrainas utvikling, sier Killi.
Enkelt å få med leverandører
Moelven Byggmodul sitt strategiske partnerskap med konsulentselskapet Itera har vært avgjørende for å virkeliggjøre initiativet. Itera har en lang tilstedeværelse og et omfattende nettverk i Ukraina.
I tillegg til Itera som har vært en portåpner inn til Ukraina, har Moelven Byggmodul fått med seg en rekke norske leverandører som bidrar med varer og tjenester inn i pilotprosjektet. Modulene til Ukraina bygges etter nordisk kvalitet og standard.
– Da vi kontaktet de 15 leverandørene for å spørre om de ville bistå, var det et ubetinget ja fra alle. Dette ville de delta på!
Nå ser vi frem til å komme i gang med «Housing for Ukraine» ved å overlevere denne første boligen i prosjektet. Dette er starten på et stykke norsk næringslivshistorie, avslutter en entusiastisk Killi.