Til tross for myndighetenes forsøk på å stimulere solkraftmarkedet er utviklingen mørk. Investeringene i solenergi har falt dramatisk i både privat- og bedriftsmarkedet. Uten kraftige tiltak mener daglig leder Thor Christian Tuv i Fusen at Stortingets mål om 8TWh innen 2030 er i ferd med å bli en umulighet.
Av Trond Schieldrop
Han mener energiminister Terje Aasland har en avgjørende rolle i å snu utviklingen.
Trenger en politikk som legger til rette for vekst
– Ministeren sitter på volumknappen. Han har et vedtak fra Stortinget om å levere 8TWh solkraft innen 2030, men hvis de ikke skrur opp tempoet med å legge til rette, kommer alt for lite til å skje. Bransjen er klar for et skippertak, men vi trenger en politikk som legger til rette for vekst, sier Tuv.
Privatmarkedet for solenergi har lenge slitt, og nedgangen startet lenge før regjeringen lanserte Norgespris-ordningen. Ifølge Tuv var investeringsfallet for privatmarkedet i 2024 på over 80 prosent sammenlignet med året før. Det var drevet av en generell usikkerhet og svekkede støtteordninger fra Enova.
LES OGSÅ: Verdal videregående skole har fylkeskommunens største solcelleanlegg
– Problemet er at privatkunder får altfor lite igjen for strømmen de produserer. De sparer på solstrømmen som brukes der og da, men må betale nettleie og avgifter på strøm de deler med nettet og senere henter tilbake. Det gjør investeringene for lite lønnsomme, forklarer Tuv.
Frykter for solkraftnæringens fremtid
Med stadig dårligere rammevilkår, frykter han for fremtiden til solkraftnæringen i Norge.
– I fjor opplevde solbransjen oppsigelser og nedskaleringer. Skal vi klare å snu dette, må vi ikke bare gjenoppbygge bransjen, men også øke tempoet betydelig. Det haster, for dersom utviklingen fortsetter som i dag, er 8TWh innen 2030 en umulighet, sier Tuv.
– Må suppleres med flere tiltak
– Norgespris gjør strømprisene forutsigbare, men hjelper ikke med å få opp strømproduksjonen. For at vi skal nå 8TWh innen 2030, må ordningen suppleres med ytterligere tiltak som sikrer at privatkunder får full verdi for solstrømmen de produserer. Uten det, vil utviklingen forbli alt for dårlig, sier han.
Stortingets mål er langt unna
– Norge har satt et ambisiøst mål om å oppnå 8TWh solkraftproduksjon innen 2030. Men så langt er det knapt gjort framskritt. I 2023 lå produksjonen på 0,4TWh, og i 2024 økte den kun til 0,5TWh. Skal vi nå 8TWh innen 2030, må vi akselerere utbyggingen med 15 til 20 ganger dagens tempo. Slik det ser ut nå, er muligheten for å lykkes nærmest sjanseløs, advarer Tuv.
Svak vekst i bedriftsmarkedet
Han peker på at det ikke bare er privatmarkedet som sliter. Også i bedriftsmarkedet er utviklingen svakere enn forventet. Til tross for at dette segmentet utgjør hoveddelen av det totale solkraftmarkedet, er utbyggingstakten altfor lav.
LES OGSÅ: Norges ti største solcelleanlegg på bygg
– Næringsbygg har potensial til å bidra betydelig til det norske solkraftmålet, men insentivene er ikke sterke nok. Bedrifter produserer ofte langt mer strøm enn de klarer å forbruke om sommeren. Da er det avgjørende at de får full verdi for overskuddsstrømmen de sender ut på nettet. Slik det er nå, er det rett og slett ikke lønnsomt nok til å få full fart i markedet, understreker han.
Solbransjen trenger solide tiltak
Ifølge Tuv har Enova gått bort fra sine forpliktelser og redusert støtteordningene dramatisk de siste årene.
– Enova har vært helt sentral for privatkunder, og nå som støtten er nærmest borte, mister folk motivasjonen til å investere. Det samme gjelder bedriftsmarkedet, hvor verdien av produsert strøm er kritisk. Vi trenger en målrettet politikk som sikrer at solkraft blir en lønnsom investering, sier han.
Haster med handling
I tillegg til å styrke Enova-støtten, mener Tuv at myndighetene må sikre at husholdninger og bedrifter får full verdi for all solstrøm de produserer. Det betyr at strøm som sendes ut på nettet må kunne hentes tilbake uten ekstra avgifter og nettleie.
– Det er høyst urimelig at kortreist, lokalprodusert solstrøm straffes med avgifter og nettleie. Dette er noe myndighetene må rydde opp i snarest, avslutter Tuv.