Produktnyheter

Lanserer flyttbare solcelleanlegg for byggeplasser

Bildet: Det tar kun en halvtime å sette opp solsystemet og sette det i drift etter at det har ankommet byggeplassen.

DANMARK: En dansk oppfinnelse gjør det mulig å sette opp et 8kW multifleksibelt solcelleanlegg og sette det i drift innen en halvtime.

AK-Sunpower Aps står bak en oppfinnelse som i årene som kommer skal gjøre det enklere å bruke solenergi for å spare CO2 på byggeplasser. Oppfinnelsen er en stålkonstruksjon som gjør det enkelt å ta ned, transportere og sette opp store solcelleanlegg. Et AK-Sunpower 8 kW solcelleanlegg tar opp 50 kvadratmeter ved oppsett, og systemet kan pakkes sammen og fraktes i en 20 fots container – og etter ankomst kan det settes opp og i drift innen en halvtime.

Direktør Carsten Kriegbaum, AK sunpower, forteller at han fikk ideen til anlegget da de nye klimakravene for nybygg i byggesaksforskriften trådte i kraft i januar i år, og byggingen begynte å kreve CO2-besparende løsninger. Han begynte derfor å designe anlegget, som i dag er klart til å settes i produksjon.

– I dag er solcelleanlegg på byggeplasser typisk bygget fast på taket til mannskapsbilene, og det er derfor kostbart å fysisk montere og demontere dem. Vi har tenkt mye smartere, sier Carsten Kriegbaum.

Flere solceller på byggeplasser

Mange byggeplasser får i dag strøm fra generatorer som bruker diesel som drivstoff. Frem til nå har det vært dyrt å sette opp solcelleanlegg, men kostnadene for montering, demontering og transport faller betydelig ved bruk av stålkonstruksjonen fra AK-Sunpower.

rich-media-1Bildet: Det er enkelt å installere systemet, og instruksjoner følger med kjøpet.

Direktør Carsten Kriegbaum mener oppfinnelsen vil øke utbredelsen av solcelleanlegg på byggeplasser i Danmark.

– Anlegget vil være aktuelt for byggeplasser som er i drift i et halvt år eller lenger. Det er et multifleksibelt mobilt solcelleanlegg som kan plasseres på byggeplasscontainere eller mannskapsbiler, og det hjelper byggebransjen med å redusere energiforbruket, forklarer han.

– I tillegg ser vi mange andre bruksformer av anlegget. Den vil også kunne brukes til gjenhus, midlertidige arbeidsbyer, festivaler, motorveibygging eller til utplassering av forsvaret eller til nødhjelp, sier Carsten Kriegbaum.

rich-media-2Bildet: Det reiste anlegget har sin egen vekt som ballast.

Solsystemet med 24 solceller veier totalt 2,3 tonn med stålkonstruksjon, solceller, batteri og inverter. Anleggets egenvekt er ballast.

Totalprisen for et 8kW anlegg blir noen hundre tusen kroner eks mva, og det kan også tilpasses og bygges i større eller mindre utgaver på bestilling. Den store versjonen kan fraktes på en ordinær lastebil, mens en mindre versjon på 4 kW vil kunne stå på tilhenger og for eksempel levere strøm til festivaler, kortere arrangementer eller mindre byggeplasser.

Europeisk patent

AK sunpower har søkt om europeisk patentbeskyttelse for anlegget, noe som gjør et midlertidig oppsett av solceller mye mer lønnsomt enn tidligere.

I utviklingsfasen har selskapet holdt kortene tett inntil kroppen, men fra slutten av mai, etter innlevering av patentsøknad, har selskapet nå begynt å markedsføre oppfinnelsen.

Direktøren ved AK Sunpower er spent på hvordan markedet vil reagere på den nye muligheten for midlertidig installasjon av solceller. Det er mulig å se en prototype av AK-Sunpower- anlegget på AK Installationer i Viborg.

– Det følger med veiledning når du kjøper systemet, og det er veldig enkelt å installere det, men det er også mulig å leie oss til å gjøre installasjonen. Det er også mulig å kjøpe overvåking av anlegget. Vi fokuserer først og fremst på å selge anlegget, men vi vil også leie det ut dersom det blir etterspørsel etter det.

rich-media-3Bildet: Anlegget kan bygges på bestilling i større eller mindre utgaver.

– Anlegget vil være en gevinst for både bedriften og samfunnet. Et enkelt anlegg reduserer klimabelastningen med mer enn 1 tonn CO2, sier direktør Carsten Kriegbaum.

(KILDE: AK-Sunpower / Dagens Byggeri)

logo
Bjørn Laberg