El

Konvertering til LED kan skape leveringsproblemer i Danmark

Lysrør av typen T5 og T8 fjernes snart fra markedet, men det er det ikke mange bedrifter som har fått med seg, sier den danske Energistyrelsen. Foto: Elcon

DANMARK: Den 24. august begynner de vanligste lysstoffrørene, T5 og T8, å fases ut i Danmark. Energi- og konsulentkonsernet NRGI har på bakgrunn av offentlige energimerker beregnet at minimum 18 millioner belysning må skiftes ut. kvadratmeter i danske bygg. Grossistenes lagre kan derfor raskt tømmes, og deretter er salget i Danmark over, melder dagensbyggeri.dk

Vil ramme mange

Utfasingen er basert på nytt EU-regelverk som ønsker å utrydde de gamle lysstoffrørene, da de inneholder farlige og miljøskadelige stoffer som f.eks. Merkur. I tillegg er de nye lyskildene langt mer energieffektive. Allerede i september i fjor oppfordret det danske energiverket kontor- og servicebedrifter, landbruk, industri, varehus, butikker, skoler og institusjoner spesielt til å utvise aktsomhet og gå over til LED:

– Det vil ramme utrolig mange, for nesten alle har T5 eller T8 lysrør et sted. Heldigvis er det faktisk god butikk å bytte til LED. Vi oppfordrer bedrifter til å kontakte sin installatør og gå over til LED så fort som mulig, for å unngå problemer når forbudet slår inn, sa Thore Stenfeldt, fagkonsulent i Energistyrelsen, den gang.

Sparer 3 tonn kvikksølv

Et vanlig lysstoffrør har i gjennomsnitt 8000 brenntimer i seg, mens LED-belysning kan lyse mellom 50.000 og 80.000 timer. Samtidig bruker LED-lysrørene mindre energi. Utskiftningen vil dermed komme både miljøet og lommeboken til gode, da de nye variantene av lysstoffrør både er billigere i drift, og ifølge Energistyrelsen vil miljøet kunne spare nesten 3 tonn kvikksølv innen 2035.

Derfor er det fornuftig både for privatpersoner og bedrifter å skifte ut lyskildene og gjerne hele armaturet de står i. Det er bare ikke mange bedrifter som har oppdaget at de nye reglene trer i kraft om kort tid, opplever serviceleder Lars Rasmussen kl. elektroinstallatøren Elcon, som er en del av NRGi-konsernet.

– Vi har byttet ut lysstoffrør med LED hos en rekke bedrifter de siste månedene, men det har aldri vært etter kundens oppdrag, fordi de ikke vet at dette regelverket kommer, sier han.

Ta vare på arbeidsmiljøet

Produkter som allerede er installert eller er på lager kan fortsatt brukes, men servicelederen oppfordrer likevel spesielt bedrifter til å bytte lysstoffrør så fort de kan.

– Du kan klare deg uten noen få armaturer i et stort bygg, men så fort det blir et litt større antall, begynner varsellampene å blinke når det gjelder arbeidsmiljøforhold som arbeidssikkerhet, sier Lars Rasmussen.

KILDE: Dagens Byggeri

logo
Bjørn Laberg