DANMARK: Demonterte vindturbinblader fra Nordjylland får nytt liv i et parkeringshus i Lund, Sverige. Ideen kommer fra arkitekt Jonas Lloyd, som er en sterk forkjemper for bærekraftig arkitektur.
I 2018 godkjente Jammerbugt kommune utskifting av 23 av Vattenfalls gamle vindturbiner med 11 nye og høyere turbiner ved Nørre Økse Sø. I forbindelse med utskiftingen satt de igjen med 57 vindturbinblader som er blitt for små for fremtidig fossilfri strømproduksjon – og som ifølge det europeiske energiselskapet var for gode til å avslutte livet på gjenvinningsplassen, melder dagensbyggeri.dk
Sterk forkjemper for bærekraftig arkitektur
Nå har et samarbeid mellom Lunds Kommunes Parkering (LKP), Lloyds Architects, Hifab, Kingo og Vattenfall funnet en måte å resirkulere de brukte vindturbinbladene på. Ideen kommer fra arkitekt Jonas Lloyd fra Lloyd’s Arkitektkontor i Lund, Sverige, som har har blitt en sterk forkjemper for bærekraftig arkitektur. Han kom på ideen om å kutte opp turbinbladene slik at de kan brukes i det nye Nils Bohr parkeringshuset i Brunnshög-distriktet i Lund, hvor fasadene må være åpne av sikkerhetsmessige årsaker.
– Med de nordjyske vindturbinbladene drar du både nytte av slitesterke materialer og slipper å kjøpe inn andre nye byggematerialer med potensielt stort klimaavtrykk, som f.eks. betong eller stål, sier arkitekten.
Vindturbinblader er kjent for sin tekniske kompleksitet og lange levetid, men er laget av termoplast og glassfiber, noe som gjør dem vanskelige å resirkulere. Det sterke og slitesterke materialet til vingene gjør det derimot mulig å gi dem nytt liv med nye formål som fasademateriale på en kreativ og innovativ måte.
Høy grad av resirkulering
Vindturbinbladene fra området ved Nørre Øksø Sø, som ble tatt ned og demontert i 2023, er hver 23,5 meter lange. Stålet resirkuleres til bl.a. vegplater, komponenter i vindturbinhusene brukes som reservedeler, og betongen knuses for å etablere nytt veidekke. Vindturbinbladene får derfor nytt liv i Sverige.
– I de kommende årene står hele vindenergiindustrien overfor en enorm oppgave, med tusenvis av eldre vindturbiner som står foran utskifting, sier kapitalforvalter Dan Klitgaard fra Vattenfall i Danmark og legger til:
– Som sektor vil vi trenge løsninger i industriell skala og f.eks. for helt nye og bredere former for markedsføringsmuligheter. Samtidig åpner det seg også et nytt forretningsområde, fordi vi vil trenge personell, utstyr og transportkapasitet som kan håndtere disse svært store oppgavene like trygt som da vi setter opp turbinene. Vi vil derfor fortsette dialogen med leverandørene av vindturbinene, slik at vi allerede i prosjekteringsfasen tar hensyn til hvordan turbinene kan inngå i en sirkulær økonomi etter bruk.
KILDE: Dagens Byggeri