Aktuelt

Gunstig tidspunkt for hytteeiere å installere solcelleanlegg?

Foto: Erik Helli

For hytteeiere som vurderer å installere solcelleanlegg kan ledig kapasitet hos installatører gi gunstige priser. Den siste tiden har tilsynelatende alt blitt dyrere – mat, boliglån og strøm til både hus og hytte. Men priser på solcelleanlegg har derimot falt drastisk, og ligger 30 til 40 prosent lavere enn toppnivåene i 2022.

Vi går i møte en ny vinter med dyr strøm og fortsatt har vi ikke oppnådd strømstøtte for fritidsboliger. Lavere priser på solcellepaneler og rolige tider i byggemarkedet kan bli en heldig kombinasjon for de som har vurdert å installere solceller på hytta, sier leder i Norges Hytteforbund, Trond G. Hagen.

Prisfallet skyldes hovedsakelig redusert etterspørsel og har ført til at mange leverandører nå har store lagre med paneler. Samtidig har effekten på panelene gått opp og produksjonskostnadene falt.

Nå kjemper entreprenørene om de samme prosjektene. Det er med andre ord kjøpers marked.

Lav aktivitet i byggemarkedet

Anbudstjenesten Byggstart ser nå at det er langt kortere ventetid for de fleste håndverkertjenester. Dette inkluderer takentreprenører, elektrikere og tømrere, som er aktørene som står for majoriteten av installasjoner av solceller på tak.

– Det er en klar nedgang i nybyggmarkedet, med rekordfå igangsettinger. ROT-markedet ( Renovering, Oppussing og Tilbygg) er i større grad skjermet fra konjunkturnedgang, men også her er etterspørselen lavere, forklarer Andreas Jebsen, daglig leder i Byggstart. 

Ifølge SSB har det vært en nedgang på 26 prosent i nybyggmarkedet sammenlignet med samme periode i fjor. I tillegg har trevareprisene falt og de fleste entreprenørene har mer ledig kapasitet enn på lenge. 

– Tidligere hadde rundt halvparten av entreprenørene i vårt nettverk ledig kapasitet til å starte nye prosjekter i løpet av 8 uker. Nå gjelder dette9 av 10, avslutter Jebsen.

Når dette kombineres med lave priser på panelene, er det mulighet for gode kjøp.

Norske solforhold duger fint for solceller, og sol og kulde er faktisk drømmescenarioet for solceller, ifølge SINTEF

logo
Bjørn Laberg