Betong

Gamle betongbiter får nytt liv i elementproduksjonen

Bildet: De rå og uegnede delene av resirkulert betong legges i formen for det uegnede betongelementet og støpes inn uten videre bearbeiding. Det sparer CO2, men et ekstra pluss er at de ferdige elementene har et unikt og rustikk utseende.

DANMARK: Historisk sett er det stor tradisjon for å bygge med betongelementer i Danmark. Utfordringen i en tid med fokus på bærekraft er imidlertid at betong har et stort CO2-avtrykk. Derfor gjøres det forsøk på flere fronter for å gjøre betongelementene mer bærekraftige.

Til nå har det primært vært eksperimentert med to metoder, nemlig å støpe elementet med en kjerne av en svakere, men mer bærekraftig betong, eller støpe en ramme rundt et helt vanlig stykke resirkulert betong. I arbeidet med å redusere CO2-avtrykket ser man nå på enda en måte, nemlig å helle inn rå betongbiter, melder dagensbyggeri.dk

– Sammen har vi funnet en effektiv løsning for å ta tak i elementbitene fra bygninger som rives, i stedet for å kutte dem ut. Med denne løsningen tilfører vi ingen ytterligere prosessering og dermed ingen ekstra energi, som har negativ innvirkning på CO2-avtrykket, sier Mikael Jakobsen, rivningsdirektør i rivningsselskapet Tscherning.

Mulighet for ytterligere reduksjon

Forsøket er etablert i samarbeid med betongelementleverandøren CRH Concrete, der teknisk sjef Lars Reimer forteller at de sammen med Tscherning har sett på å optimalisere riveprosessen, sikre leverandørkjeden og hvordan det også er mulig å produsere betongen. elementer til en konkurransedyktig pris. Dette er nå målet, og de foreløpige resultatene viser også at det er mulig å oppnå en betydelig reduksjon i CO2-avtrykket.

– Vi har oppnådd en reduksjon på 23 % CO2 sammenlignet med våre standard betongelementer, hvor vi har erstattet betong med de resirkulerte betongelementene. Vi går inn og ser på betongoppskriften og erstatter mer sement i betongblandingen med f.eks. kalsinert leire ser vi et potensial for ytterligere besparelser i CO2-avtrykket, forklarer Camilla Dyring, leder for bærekraft i CRH Concrete.

De første elementene er nå klare

Hos CRH Concrete er de første elementene nettopp støpt med resirkulerte betongelementer. Gjenvinning av betong er imidlertid ikke noe nytt. I mange år har elementer blitt støpt med knust betong, som erstatter en del av steinen og grusen i betongblandingen. Det nye er at det er støpt elementer med hele biter av resirkulerte betongelementer, som erstatter deler av betongforbruket og dermed reduserer sementforbruket.

– Gjenvinningsprosenten er ca. 25 % i de støpte elementene. Vi jobber kontinuerlig med å optimalisere betongelementene våre og ser på ulike løsninger for å redusere CO2-avtrykket. Jeg er veldig stolt over at vi nå kan forsyne betongvegger med resirkulerte betongelementer, sier Vibeke Starup, direktør for ekstern drift i CRH Concrete.

De foreløpige resultatene

  • Ca. 25 % resirkulering i de støpte elementene.
  • 23 % CO2-reduksjon sammenlignet med CRHs standard betongelement.
  • 37 % CO2-reduksjon sammenlignet med den generiske databasen for betongelementer i BR18 vedlegg 2, tabell 7.
  • Inntil et bedre datagrunnlag er oppnådd, inngår de resirkulerte betongbitene med samme utslippsdatasett som knust betong.

KILDE: Dagens Byggeri

logo
Bjørn Laberg