Norden

«Forskaren» – nytt landemerke i Stockholm

Bildet: Forskaren skal bli et landemerke i det nye Stockholm-området Hagastaden. Foto: Marcus Stork

SVERIGE: I den nordlige delen av Stockholm ligger den nye bydelen Hagastaden, hvor ambisjonen har vært å skape et av verdens ledende økosystemer innen vitenskap. Her er life science-bygget «Forskaren» navet i området, som samler industri, forskning, akademisk verden og publikum under ett tak.

Forskaren er tegnet av arkitektkontoret 3XN og utviklet av eiendomsselskapet Vectura Fastigheter AB.

Zengun AB er totalentreprenør på prosjektet, mens Bjerking AB er engasjert som rådgivende bygningskonsulenter. Urbio AB har entreprisen på landskapsarkitektur.

Bygget på 24 000 m2 inneholder fleksible arbeidsmiljøer med større kontorer, co-working spaces og laboratorier. I tillegg er det rekreasjonsområder både inne og ute. Den runde formen avbrytes av ispedde balkonger som sammen med en stor takterrasse er tilgjengelig for leietakerne. Første etasje er åpen for publikum og tilbyr bl.a. i to restauranter og et utstillingsområde.

rich-media-1Bildet: Bygget skaper med sin runde form og varme og naturlige materialitet rammer for samarbeid og liv i og rundt huset. Foto: Marcus Stork

Forskaren, som skal være helt ferdig til august, når de siste leietakerne flytter inn, er 3XNs siste ferdigstilte prosjekt i Stockholm.

Den runde formen skaper et landemerke i et ellers tett bebygd område. Bygningens sirkulære form går ut fra gulv til gulv, og skaper balkonger rundt et stort indre atrium. For å fremme liv og samarbeid er Forskaren dermed organisert rundt konsentriske ringer. Kontorer ligger i periferien av bygget, mens balkongene er innredet med rom og nisjer som inviterer til opphold og sosialt samvær mellom alle byggets brukere.

rich-media-2Bildet: Trapper er et gjennomgående designelement i 3XNs prosjekter. Foto: Marcus Stork

– Det har vært en klar intensjon gjennom hele prosjekteringsprosessen at Forskaren skal tilby mange rom med sosiale møteplasser. Bygget skal føles levende og skal gjøre sitt for at mennesker kommer i kontakt og ser hverandre på tvers av rom og etasjer. Dette gjør vi mulig med atriet, som åpner opp det indre rommet og skaper rom og oversikt, sier an Ammundsen, designsjef og seniorpartner i 3XN.

Trapper skaper sammenheng og sirkulasjon

Trapper er et gjennomgående designelement i 3XNs prosjekter. I Forskaren føres trappen ut i atriet, hvor dens skulpturelle spiralform skaper sammenheng og sirkulasjon mellom alle etasjer.

Første etasje er Forskarens sosiale hjerte, som gjennom en glassfasade inviterer publikum inn i et aktivt miljø. Her kan besøkende oppdage vitenskap i Tekniska Museums interaktive utstilling samt observere det 12 meter høye lyskunstverket Livsåren som henger i atriet.

Trivsel og holdbarhet i fokus

Den runde formen og materialiteten til Forskaren gjør bygget inkluderende og håndterbart, hvorved atriets skala skaper intime og komfortable rom. Forskeren domineres av naturmaterialer både innvendig og utvendig for å skape et varmt uttrykk.

rich-media-3Bildet: Halvparten av byggets takflate er dekket av solcellepaneler, som leverer strøm til bygget, mens den trappetrinnede fasaden gir skygge og minimerer behovet for kjøling. Foto: Marcus Stork

De vertikale trelamellene på fasaden gir bygget ytre taktilitet og rytme. Innvendig er også overflater og paneler på gulvene dekket med tre, mens gulvet i første etasje er laget av gotlandsk naturstein.

– Det har vært et viktig mål for Forskaren å styrke fagmiljøet ved å tilby attraktive rammer. Planter, naturmaterialer og dagslys skaper et inspirerende arbeidsmiljø der folk trives, sier Marie Hesseldahl, leder for interiør og partner i 3XN.

Ved å velge rustikke og slitesterke materialer følger Forskaren materialanbefalingene til svenske Byggvarubedomningen for bærekraftig bygg. I tillegg sikter bygget seg mot Leed Platinum, Well v.1 Gold og Miljöbyggnad Gold-sertifisering.

rik-media-4Bildet: Forskaren er oppført etter å ha oppnådd Leed Platinum, Well v.1 Gold og Miljöbyggnad Gold-sertifisering. Foto: Marcus Stork

KILDE: Dagens Byggeri

logo
Bjørn Laberg