Norden

Få dansker ser på vindturbiner som en uønsket nabo

Illustrasjonsbilde: Getty Images

DANMARK: Danskene er innforstått med å leve side om side med vindturbiner og solceller i fremtiden. En undersøkelse utarbeidet av analyseselskapet YouGov og eiendomskjeden Home viser nå at kun hver 11. dansker er imot å ha vindturbiner i nabolaget. Det er enda færre når det gjelder solcelleparker – her er det bare omtrent hver 24. dansker.

Av 15 svaralternativer måtte respondentene markere inntil tre svar de ikke ønsket å bo ved siden av. Vindturbiner havnet derfor på 9. plass og solceller på 14. plass blant de hyppigste svarene.

– Det er bare et fåtall av oss som ser på vindturbiner og solceller som de mest uønskede naboene. Langt flere har f.eks. jernbane eller trafikkert vei som det verste nabolaget, sier Michael Dalsager, senior kommunikasjonsrådgiver i Home.

Mer enn én av fire rangerte jernbaner blant de dårligste, og én av tre har trafikkert vei. Dermed inntar de hver sin plass som nummer tre og fire på listen over det verst tenkelige nabolaget.

Den grønne omstillingen vinner terreng i Danmark, og ifølge regjeringen må den totale strømproduksjonen fra sol og landvind firedobles innen 2030. For å oppfylle regjeringens klimaambisjoner må det bygges flere energiparker fortløpende, og ifølge utredningen er det nettopp nybygg og bygging av nybygg i nabolaget som skaper bekymringer for boligeierne. Her ser den primære skepsisen ut til å skjule seg bak om det nye tiltaket er visuelt merkbart og om det er noe som kan høres. I tillegg viser respondentene også en bekymring for om boligverdien påvirkes av tilstedeværelsen av den nye naboen.

logo
Bjørn Laberg