Aktuelt

Et Haandtryk for utvikling av Kvadraturen i Oslo

Bildet: Administrerende direktør Kjell Kalland (t.v) og kommunikasjonssjef Eirik Oland Nedrelid ønsket et par hundre gjester velkommen til overtakelsesfest for spisestedet Haandtryk. Foto: Odd Borgestrand

– Statens Vegvesen og Regjeringen er det største hinder for videre utvikling av Kvadraturen og Bjørvika.

Dette var gjennomgangstonen da Hav Eiendom torsdag kveld markerte overtakelsen av det nyrestaurerte spisestedet Haandtryk med sin ikoniske bakgård i Skippergata 3 i Oslo.

Av Odd Borgestrand

Gjennom de siste tjue årene har Hav Eiendom bidratt til å utvikle fjordbyen. Selskapet er godt i gang med flere prosjekter på alle kanter av Havnelageret og mener sammen med byantikvaren og det store flertall av lokalpolitikere at Skippergata og Kvadraturen har et enormt potensial.

For å markere dette inviterte Hav Eiendom sammen med arkitektfirmaet Grape til fest i bakgården i Skippergata 3. På denne adressen har det vært drevet servering i 179 år. Som innledning til en kort byutviklingsdebatt slo byantikvar Ellen Hole fast at Skippergata og Kvadraturen kan bli en flott del av Oslo sentrum dersom alle gode krefter slår seg sammen. Skippergata var tidligere byens «red light district», men kan bli en perle med sin sentrale beliggenhet, mente hun.

LES OGSÅ: Hav Eiendom skal blåse liv i Sadelmakerbryggen

Kan bli et attraktivt område

– Jeg ønsker meg flere møteplasser, flere boliger og gode transisjonsprosjekter for dette området, sa hun blant annet.

Merete Agerbak-Jensen fra Høyre, Andreas Halse fra Arbeiderpartiet, Sigrid Zurbuchen Heiberg fra MDG og Haakon Riekeles fra Venstre er alle aktive politikere i Oslo Bystyre. Blant disse var det ikke stor uenighet om målet for Skippergata, Kvadraturen, Oslo S og Bjørvika. Flertallet av lokalpolitikerne utrykte frustrasjon over både Staten og Statens Vegvesen.

– Staten herjer med oss ved at de stadig ødelegger for oss med sine vedtak, ble det hevdet under debatten. MDGs representant slo fast at Staten har abdisert som byplanlegger.

Må løse floken

Administrerende direktør Kjell Kalland i Hav Eiendom sier til Byggfakta at problemene i forhold til statlige myndigheter er blitt en alvorlig floke som må løses.

– Vårt mål er å trekke folk inn i Kvadraturen fordi dette området har en historie og en unik kvalitet som vi kan videreutvikle. Det er nettopp det vi har gjort blant annet med Skippergata 3. Vi er ekstremt opptatt av bevaring, og vi ønsker å tilpasse oss fredede bygninger og andre bygg med historie i veggen. Totalt sett er det imidlertid lite å ta vare på når det gjelder de tomtene vi ønsker å utvikle. Det er en skamplett for området at det ligger en stor åpen parkeringsplass midt i havneområdet. Her kan vi skape et næringsområde med inntil 1500 nye arbeidsplasser. Mitt budskap til Statens Vegvesen er at vesenet må våkne slik at vi kan skape flere boliger og flere arbeidsplasser, sier Kalland.

Bildet: – Det var i dette lokalet Henrik Wergeland i 1838 fant sin store kjærlighet og etter kort tid giftet seg med Amalie Sofie Bekkevold, eldste datter av Peter Svendsen Bekkevold, som drev en liten bevertning for sjøfolk i dette lokalet, forteller administrerende direktør Kjell Kalland. Foto: Odd Borgestrand

– Skapt frustrasjon

I september 2022 vedtok et enstemmig Oslo bystyre å realisere prosjektet Fiskebrygga vest i Bjørvika. Tomten ligger mellom Havnelageret og Skippergata, og bygget vil forvandle et grått veganlegg og parkeringsplass, til et område fylt med aktivitet og et stort antall arbeidsplasser. Menneskene og aktiviteten som følger med nybygget, vil skape godt byliv i området, og knytte Kvadraturen og Bjørvika tettere sammen.  

– Alt lå til rette for en flott byutvikling, før Statens Vegvesen plutselig og uventet satte foten ned. Dette har skapt frustrasjon både hos eiendomsutviklere, ingeniører og politikere, mener Kalland.

Serveringssted siden 1837

Skippergata 3 har en unik historie først og fremst fordi det var her Henrik Wergeland frekventerte og ofte diskuterte med sin dikterkollega Johan S. Welhaven. Dagens spisested har tatt vare på historien. Det er plassert ut mange referanser til Wergeland og Skippergata 3 som historieinteresserte vil kunne legge merke til.

Navnet Haandtryk er hentet fra Wergelands dikt «Det første Haandtryk» fra 1838. Diktet handler om en mann som tar en kvinne i hånden for første gang, og forelsker seg i henne.

Pølser og kjærlighet

Det vil være en fornærmelse å kalle Haandtryk for ei moderne pølsebu, men menyen består av pølser av særegen kvalitet.

Bildet: Gjestene storkoste seg med den delikate pølsemenyen som Haandtryk står for i Skippergata 3. Foto: Odd Borgestrand

Spisestedet omtaler seg selv som «en invitasjon til å oppleve en ekte pølse i hånden, tilberedt med kjærlighet og nyskapning. Vår lidenskap for pølser går hånd i hånd med vårt navn, og vi leverer førsteklasses smaker som skiller seg ut.»

Her kan du få «Den Første Omfavnelse»,en fritert umamipølse med trøffelmajones, toppet med fritert selleri og smaksatt med trøffelsalt Under festen torsdag kveld ble det også servert «Mig Selv», en stekt currypølse med baconsyltetøy, norsk akevitt, syltet grønnsaksrelish med grov sennep, lønnesirup og faktisk et hint av tikka masala og flere andre spennende varianter.

Vanlig pølse i brød blir ikke det samme etter et besøk i Skippergata 3.

Bildet: Her kan du få pølsemenyer med navnene «Den Første Omfavnelse”, ”Mig selv” ”Paa Havet i Storm” og ”En Halv Alen Lange” Foto: Odd Borgestrand
logo
Bjørn Laberg