De skal få entreprenører til å dele på maskinparken, hindre knall og fall på anleggsplassen og gjøre fuktsensorer enklere å installere. Nå får Leasi, Gjensidige og Sensor Innovation støtte fra DOGA for å bruke designmetodikk til nyskaping i byggebransjen.
Designmetodikk er i vinden, og DOGA oversvømmes av søknader fra virksomheter som ønsker støtte fra Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). Blant søkerne som slapp gjennom nåløyet i år finner vi tre prosjekter som kan forandre hverdagen på norske bygg- og anleggsplasser. Til sammen får de om lag 1,5 millioner kroner i støtte.
– Designdrevet innovasjon er viktig for å utvikle bærekraftige og lønnsomme løsninger i en utfordrende tid for norsk næringsliv. Ved å innovere med utgangspunkt i brukernes behov, kan resultatet bli både rimeligere og bedre enn ved mer tradisjonelle metoder, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.
Leasi: Del på gravemaskinen!
Mange entreprenører eier store, overdimensjonerte maskinparker. Hele tre av ti anleggsmaskiner står inaktive til enhver tid. Manglende oversikt over maskiner og utstyr kan skape problemer knyttet til utnyttelse og vedlikehold. Dette får konsekvenser for både lønnsomhet og miljøavtrykk.
Oppstartsselskapet Leasi har utspring fra NTNU i Trondheim. De utvikler en løsning som skal optimalisere maskindriften og tilrettelegge for deling. For å lykkes ønsker de å bruke designkompetanse tidlig. Designbyrået Umble skal bistå med å samle inn innsikt fra byggherrer, entreprenører og underleverandører.
Med denne innsikten på plass, skal prosjektteamet utvikle en brukervennlig og sømløs tjeneste for deling av maskiner på tvers av aktørene i felles anleggsprosjekter. Med på laget har de solide aktører som Skanska Norge, Entreprenørservice, Vassbakk & Stol, Marthinsen & Duvholt, og Johs. J. Syltern. Juryen roser mottakeren for å være innovative i en bransje som sårt trenger omstilling og innovasjon.
«Ved å omskape produkter til tjenester kan dette prosjektet ha positiv effekt både for virksomheten, næringen og miljøet. Prosjektet har også stor formidlingsverdi til andre næringer. De får et pluss for sine solide kundegrupper i verdikjeden, noe som viser stor vilje til å få til innovasjon og endring,» står det i juryuttalelsen.
Prosjektet får 430 000 kroner fra DOGA.
Sensor Innovation: Enklere fuktovervåking
God fuktovervåking kan forlenge bygningers levetid med flere tiår og spare millioner av kroner. Likevel er installasjon av fuktmålere en kompleks prosess som krever både kunnskap og samspill mellom mange ulike aktører i byggeprosessen.
Sensor Innovation i Verdal ønsker å fjerne dagens flaskehalser og gjøre det lettere å installere sensorer på riktig måte. Derfor har teknologiselskapet engasjert EGGS, som er en del av Sopra Steria, for å lede en designprosess som skal studere brukerne og forenkle kundereisen.
Målet er å komme fram til en mer selvbetjent og automatisert løsning som enkelt kan monteres og brukes av en rekke ulike fag- og sluttkunder. Samtidig skal Sensor Innovation øke produksjonskapasiteten til 100 000 sensorer årlig. Juryen uttaler at prosjektet er solid og svarer på et kjent og tydelig behov.
«Innovasjonen ligger i å skape en skalerbar og intuitiv løsning tilpasset komplekse bygg, med betydelig eksportpotensial. Prosjektet kan bli en viktig aktør innen fuktovervåkning og bidra til å hindre lekkasjer, redusere energiforbruk og forlenge bygningers levetid,» står det i juryuttalelsen.
Prosjektet får 450 000 kroner fra DOGA.
Gjensidige forsikring: Vil hindre knall og fall
Fallskader koster 9,5 milliarder kroner bare i forsikringsutbetalinger hvert år. Også helsesektoren og NAV har store kostnader knyttet til fall, og i tillegg kommer den menneskelige kostnaden. Hva om denne ulykkesstatistikken kunne falle – bare litte grann?
Den utfordringen griper Gjensidige forsikring. De vil studere en yrkesgruppe som er særlig utsatt for fallskader, nemlig bygningsarbeidere, og de vil konsentrere seg om vintersesongen. Med seg på laget har de tunge bransjeaktører som Peab Norge og Consto samt foreningen Samarbeid for sikkerhet i bygg og anlegg.
Designavdelingen i AT Arkitektur, Fabric+, skal lede designprosessen. Både bygningsarbeidere og sikkerhetseksperter skal bidra med sin kompetanse. Målet er å komme fram til nye sikkerhetsprotokoller og -løsninger som gjør at færre faller på byggeplassen. Juryen mener prosjektet tar opp en viktig utfordring i bransjen.
«Ved å rette søkelyset mot vinterfarer og forebygging av fall på byggeplasser, kan prosjektet gi verdifull innsikt for bransjen. Det er også relevant for bredere samfunnsmessige utfordringer som fall blant eldre. Med et klart potensial for å redusere både skadekostnader og langvarige funksjonshemninger, representerer prosjektet et betydelig bidrag til både sikkerhet og økonomisk bærekraft i arbeidslivet,» står det i juryuttalelsen.
Prosjektet får 600 000 kroner fra DOGA.
66 prosent flere søkte i år
Totalt 23 innovasjonsprosjekter deler i år på i alt 12 millioner kroner i støtte fra Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). Pengene går til å involvere designere allerede i idéfasen av innovasjonsprosjektene. Dette er 15. gang DOGA støtter norske innovasjonsprosjekter. Hele 170 virksomheter søkte om midler i år, en oppgang på 66 prosent fra i fjor.
– Målet vårt er å gjøre norsk innovasjon mer brukersentrert og tverrfaglig. Jo tidligere designmetodikk og brukerstudier kommer inn i et prosjekt, desto dypere blir forståelsen av de reelle behovene og ønskene til de som er i målgruppen. Da øker også treffsikkerheten, noe som gir bedre produkter og tjenester, sier Anne Elisabeth Bull. Hun leder arbeidet med designdrevet innovasjon i DOGA.
Dette er Designdrevet innovasjonsprogram:
* Designdrevet innovasjon er en metode for nyskaping som setter brukernes behov i sentrum. Gjennom brukertesting, prototyping og tverrfaglige samarbeid sørger metoden for mer treffsikre løsninger.
* Designdrevet innovasjon gir dyp forståelse av kunder og brukere og kan bidra til høyere salg, økte markedsandeler og nye bruksområder og kundegrupper.
* DOGA deler ut økonomisk støtte til virksomheter gjennom Designdrevet innovasjonsprogram (DIP), slik at de kan involvere designere i idéfasen av innovasjonsprosjekter.
* DIP skal bidra til ny kompetanse om designdrevet innovasjon – og lede til nye produkter, tjenester, prosesser eller organisasjonsformer.
* Siden 2009 har Design og arkitektur Norge (DOGA) delt ut 125 millioner kroner til totalt 282 prosjekter.
* Les mer om DIP og resultater som er oppnådd her: http://www.doga.no/dip