Betong

– Dette viser det enorme potensialet betong har som byggemateriale

Bildet: Ingemar Löfgren, leder for forskning og utvikling i Thomas Concrete Group, hvis forskningslaboratorium har produsert den unike betongen som vil tåle havets påkjenninger og forbli intakt i 150 år. Foto: Karolina Åhlander

SVERIGE: Thomas Concrete har produsert en unik betongblanding for Life Lophelia-prosjektet, som skal redde koraller i Koster-Väderöfjorden.
– Dette viser det enorme potensialet betong har som byggemateriale ikke bare over bakken, men også i vann, sier Hans Karlander, president og CEO i Thomas Concrete Group.

Tidligere var det rev av øyekoraller seks steder i Koster-Väderöfjorden, men bunntråling og andre menneskelige påvirkninger har gjort at det kun er ett lite rev igjen, melder byggvarlden.se

– Da vi målte det eneste gjenværende revet var det 300 kvadratmeter med levende koraller og 20 000 kvadratmeter korallgrus, så revet har vært betydelig større. Vi tror at reketråling bidro til koralldøden. Derfor har disse stedene vært fredet mot tråling i lang tid, forklarer Anita Tullrot fra Naturavdelingen ved Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Betong for havmiljøet

For å gi øyekorallen en sjanse til gjenvekst, er det nå produsert spesielle betongblokker i Life Lophelia-prosjektet. De veier 600 kilo og ligner i form på seksarmet blekksprut. For å produsere dem er det utviklet en klimaforbedret betong med lav andel sement og tilsetning av masovnslagg og silikastøv, som skal gjøre at de holder lenge i et marint miljø.

skjær av betong ligger på kaikanten
Det er produsert 132 støpte og 28 3D-printede betongrev til prosjektet. Foto: Anita Tullrot

– Slaggen som ble brukt er et biprodukt fra Höganäs som ble levert til Svensk Armering og Betongbyggen i Gøteborg, som støpte skjærene, sier Anita Tullrot.

Det har tatt flere år å komme frem til hvordan betongfundamentene skal utformes.

Trives øyekoraller i betongrev?

– En av utfordringene har vært å finne ut hva som skal til for at larvene skal ville sette seg. For det første har forskerne ved Gøteborgs universitet gjort mange eksperimenter. De har blant annet samlet inn levende korallfragmenter og fått dem til å formere seg i laboratoriet. De har sett på hvilke strukturer og betongblandinger korallene liker og det er også gjort studier ute i felt.

– For at øyekorallen og andre organismer skal trives og ønske å kolonisere her, må betongen ha lav pH-verdi. Til dette prosjektet har vi testet fem ulike sammensetninger for å se hvilken oppskrift som fungerer best, sier Ingemar Löfgren, forsknings- og utviklingssjef i Thomas Concrete Group.

øyekorall
Nå gjenstår det å se om korallen trives på betongrevet. Denne øyekorallen (Lophelia pertusa) fra prosjektet Life Lophelia, fotografert ved Tjärnö marine laboratorium. Foto: Susanna Strömberg

3D-printede formasjoner

– Slaggen har mange hulrom som larvene liker så de får litt beskyttelse. Forskerne har også sett på forskjeller ved ulike størrelser på hulrommene. Betongblokkene må også ligge på steder hvor det er mye strøm så de må være tunge nok til å ikke bevege seg. Betongblokken må lage ryggvirvler slik at larvene kan komme seg ned til fundamentene. Når larvene, som er 0,2 mm, har vokst, trenger de høye strømhastigheter for å få mat, forklarer Anita Tullrot.

I tillegg til 132 støpte betongblokker er det også produsert 28 3D-printede formasjoner sammen med Concrete Print.

– De ulike teknikkene har sine ulike fordeler og begrensninger. Du kan lage en mer organisk form med 3D-printing, men du får ikke samme symmetri og de blir ikke like robuste som de andre. Derfor har vi valgt mer av støpeformen fordi forskerne ser at larvene gjerne legger seg i det grove slagget. Men siden vi hadde de to forskjellige teknikkene, ønsket vi likevel å teste begge. Dersom dette lykkes er det meningen at vi skal spre kunnskap om dette og det kan hende at 3D-printing blir billigere på sikt enn å støpe med støpeformer.

to personer jobber med å senke betongrev
De 600 kilo tunge betongfundamentene senkes i sjøen fra en spesialbygd lekter. Foto: Anita Tullrot

Betongkran senkes fra spesialbygd lekter

Planen var å sette ut alle 160 betongrevene før midtsommer, men på grunn av vinden kom de knapt halvparten ut. Resten blir satt inn i august/september.

– Vi ønsker å legge dem på en spesiell måte tett inntil hverandre, så skipet må ha dynamisk posisjonering slik at det kan ligge stille. Norske Greenbay Marine har bygget en spesialbygget lekter for oss slik at du kan legge dem ned syv og syv. De senkes ned til 80-100 meters dyp ca en times reise til havet, så det skal mye til å sette dem ut. Vi har undersøkt bunnene nøye for å vite hvor de skal plasseres slik at de for eksempel ikke havner på en stor stein. Det er også innført totalt fiskeforbud i disse områdene.

Koraller viktige for andre arter

At korallrev kan få en sjanse til å gro igjen er også en viktig forutsetning for overlevelse av andre arter.

– I et etablert øyekorallrev er det mange arter som lever der, det kan være opp mot 1300 arter. Revene er også viktige for kommersiell fisk som torsk og piggvar.

Hun forklarer at resultatene av prosjektet vil være synlige om rundt fem år.

– Nå håper vi virkelig at korallene i vannet vil like dette og bygge sine egne korallrev. Vi skal ned med kamera til forskjellige tider for å se hvordan det går.

Om prosjektet Life Lophelia:

  • Startet av Länsstyrelsen i Västra Götalands län og Göteborgs universitet i 2019.
  • Prosjektvarighet: 2019–2025
  • Byggematerialer: Thomas Concrete Groups forskningslaboratorium C-lab og det svenske datterselskapet Thomas Betong har utviklet den unike betongen som brukes.
  • Betongproduksjon: Thomas Betong
  • Støpte skjær: Svensk armerings- og betongkonstruksjon i Gøteborg
  • 3D-printet rev: Betongprint i Stockholm
  • Plassering av revet: Koster-Väderöfjorden
  • Prosjekteier: Länsstyrelsen Västra Götaland
  • Budsjett: 32 millioner
  • Finansiering: EU Life and the Maritime and Water Authority, Länsstyrelsen i Västra Götaland og Göteborgs universitet.

KILDE: Byggvärlden

logo
Bjørn Laberg