Nyheter

– Dette vil merkes i lommeboken til våre medlemmer

Fellesforbundet og NHO Byggenæringen er enige om årets lønnsoppgjør. Dermed blir det ingen streik i byggeindustrien. Foto: John Trygve Tollefsen

Fellesforbundet og NHO Byggenæringen har kommet til enighet i årets lønnsoppgjør for byggeindustrien. Resultatet er et solid lønnsløft og en historisk videreføring av arbeidet med en kompetansereform.

Natt til lørdag ble Fellesforbundet og NHO Byggenæringen enige i forhandlingene om Overenskomsten for Byggeindustrien. Enigheten ble inngått etter at partene hadde meklet 2,5 timer på overtid. Fellesforbundets forhandlingsleder Hege Espe er svært fornøyd med resultatet fra årets lønnsoppgjør, som sikrer arbeidstakere i byggeindustrien økt kjøpekraft. 

– I dette oppgjøret har medlemmene våre vært entydige: Det er økt kjøpekraft som har vært viktigst for dem. Det har vi nå innfridd gjennom et historisk lønnstillegg og en solid heving av minstelønnssatsene. Dette vil merkes i lommeboken til våre medlemmer, sier Hege Espe. 

Økte satser og styrket kjøpekraft 

Resultatet for byggeindustrien viderefører rammen fra frontfaget, som gir en total ramme på 5,2 prosent lønnsøkning for forbundets medlemmer. 

Alle som er omfattet av overenskomsten vil få et generelt tillegg på 7 kroner. I tillegg til dette kommer en heving av fagbrevtillegg og skifttillegg. 

– For Fellesforbundet har det vært viktig å heve minstelønnssatsene og andre tillegg i overenskomsten, for å gjøre bransjen mer attraktiv for våre medlemmer. Derfor er vi svært fornøyde med at vi nå går ut av oppgjøret med solide gjennomslag og et hevet lønnsnivå, sier Espe. 

Storstilt kompetansereform

Et av Fellesforbundets hovedkrav i årets lønnsoppgjør har vært å videreføre arbeidet med å sørge for at arbeidstakerne har reelle muligheter og tilbud for faglig utvikling.

Nå er Fellesforbundet og NHO Byggenæringen enige om å gjennomgøre et utvalgsarbeid som skal se på hvordan Regjeringens varslede kompetansereform best kan tilpasses bransjens behov. 

Forhandlingsleder Hege Espe mener dette er et stort og viktig fremskritt, som viderefører satsningen på fremtidens kompetanse og produktivitet. 

– Vi ser frem til å jobbe videre sammen med arbeidsgiverssiden i et utvalg som skal se på behovene for kompetanseheving i byggenæringen, sier Espe.

Nøkkeltall og andre gjennomslag

  • Generelt tillegg på 7 kr
  • Nybegynner- og ettårssatsene øker med 9 kr  
  • Fagbrevtillegg øker med 1 kr
  • Skifttillegg øker med 1 kr
  • Det skal i tillegg føres reelle lokale lønnsforhandlinger
logo
Bjørn Laberg