Norden

Danske halmhus skal bidra til gjenoppbygging i Ukraina

Bildet: Administrerende direktør i Arkitekter uten grenser, Anton Ryslinge (t.h.), og Peter Vangsbo, leder for bærekraft og klimatjenester i Arup.

DANMARK: Arkitekter Uten Grenser og Arup står bak et prosjekt som skal bane vei for bruk av grønnere byggematerialer når freden en gang kommer i Ukraina.

Arkitekter uten grenser, ingeniørfirmaet Arup og Dreyers Fond, som har gitt millioner til prosjektet Build Back Green Ukraine, vil gi Ukrainas byggebransje konkrete erfaringer med mer klimavennlig bygging når det krigsherjede landet skal gjenoppbygges, melder dagensbyggeri.dk

Det første trinnet i prosjektet er bygging av et kommunalt samfunnshus i byen Voznesensk, som ligger i Mykolaiv-regionen – en region som Ukrainas president Zelenskyy spesifikt har bedt Danmark om hjelp til å gjenoppbygge. I tillegg til de sosiale funksjonene, vil bygget fungere som et utstillingsvindu for biobaserte modulære elementer. Disse kan produseres lokalt med tilgjengelige og billige ukrainske råvarer som tre og halm, og dermed styrke lokal jobbskaping.

– Målet er å legge grunnlaget for en fremtidssikker byggesektor i Ukraina og samtidig inspirere til biobasert bygging i resten av Europa, sier Anton Ryslinge, administrerende direktør i Arkitekter Uten Grenser.

– Krigens ødeleggelser i Ukraina er massive, og gjenoppbyggingsarbeidet krever både handling og innovasjon, legger han til.

Sertifisering er viktig

Felleshuset i Vosnesensk skal bygges med modulkonseptet EcoCocon som består av såkalte SIP-elementer (Structural, Insulated Panels), konstruert av prefabrikkerte trerammer fylt med komprimert halm og som kan settes sammen for bygninger på opptil fem etasjer. Ingeniørselskapet Arup skal blant annet gjennomføre en helhetlig livsløpsvurdering (LCA) av byggematerialene som skal brukes i prosjektet i Ukraina.

– I Arup er vi stolte av å være en sentral del av dette viktige prosjektet, som først og fremst handler om å støtte det ukrainske folk, som går gjennom så mye som følge av krigen. Hvis vi lykkes med dette prosjektet, vil det forhåpentligvis inspirere til mer innovasjon og kvalitet på biobaserte og sertifiserte byggematerialer i Ukraina. Sertifiseringen er avgjørende for at materialene skal kunne brukes i stor skala og i større bygninger, sier Peter Vangsbo, leder for bærekraft og klimatjenester i Arup.

KILDE: Dagens Byggeri

logo
Bjørn Laberg