En tidligere idrettsbane i utkanten av Nagyerdő-skogen, nær Ungarns nest største by, Debrecen, skal gjøres om til et naturhistorisk museum på cirka 23 000 m2.

Landets regjering har store planer om å styrke Debrecen som et kulturelt og akademisk knutepunkt frem mot 2030. Et av de store stegene mot målet er byggingen av det nye museet, som danske BIG – Bjarke Ingels Group er plukket ut til å designe via seier i en internasjonal arkitektkonkurranse.
Museet vil være delvis nedsenket i landskapet og vil gli inn i skogen rundt. De grønne, skrå takene skal plantes med stedegne arter, slik at skogen skal flyte over bygget. Taket skal invitere til opphold og gir utsikt over både skogen og byen, melder dagensbyggeri.dk

De tre overlappende bygningskroppene reiser seg og faller i takt med terrenget.
– Vi har tenkt på museet som en del av naturen – et sted som både vokser ut av landskapet og er med på å forme det. Bygget er oppført i massivtre og kledd med mørkt, forkullet treverk fra nærområdet, som gjør at det smelter naturlig inn i landskapet og skaper en myk overgang mellom bygning og natur. Vi ønsker å utnytte jordens termiske egenskaper og integrere både jordvarmeanlegg og solceller for å sikre et stabilt inneklima hele året, sier partner i BIG, Hanna Johansson.
En menneskeskapt bakke
Museet vil være tilgjengelig fra alle kanter og vevd inn i strukturen til nærliggende Debrecen og det omkringliggende landskapet.

– Ideen vår er basert på landskapet og sporene vi setter i det. Museet består av tre bånd som slynger seg opp fra skogbunnen og danner rom og passasjer som inviterer både natur og besøkende inn. Det blir som en menneskeskapt bakke i skogåpningen – enkel i formen, men organisk i uttrykket. Et sted hvor du kan oppdage naturens underverker, sier grunnlegger og kreativ leder av BIG, Bjarke Ingels.
Utsikt over tretoppene
Innvendig fungerer ankomsthallen som et naturlig samlingspunkt, hvorfra det er visuell kontakt med de seks utstillingsfløyene – fem for permanente utstillinger og en for midlertidige utstillinger og arrangementer.

I øverste etasje er det bibliotek og restaurant med utsikt til tretoppene, og i underetasjen er det klasserom, verksteder, lekeområder og laboratorier for studenter, familier og forskere.
(KILDE: Dagens Byggeri)