Arbeidsliv

Byttet ut rullestolen med sag og hammer

Bildet: Elisabeth Hartz Braathen

I 2021 fikk Elisabeth Hartz Braathen sjokkbeskjeden om at hun var lam. Så skjedde et mirakel og nå har 22-åringen fra Vikersund byttet ut rullestolen med sag og hammer.

For litt over tre år siden ble livet snudd på hodet for Elisabeth Hartz Braathen. En morgen våknet hun opp av vekkerklokken og som dedikert skiskytter var planen å komme seg på trening. Men noe var alvorlig galt. Elisabeth kjente ikke beina sine og kontaktet legevakt.

Etter flere undersøkelser på sykehuset fikk skiskyttertalentet den svært sjeldne diagnosen «kronisk mental lammelse” med beskjed fra legene om at hun aldri ville kunne gå igjen. Likevel har mirakelet skjedd.

Inspirasjon


Etter flere måneder med rehabilitering og trening, reiste Elisabeth seg opp fra rullestolen og sto på sine egne bein. I dag har hun på mange måter fått en ny start i livet, blant annet ved å ta en ny retning i yrkeslivet.

– Det var nok ikke mange som trodde at dette var mulig, smiler Elisabeth som nå er godt i gang med tiden som tømrerlærling i Vikersund.

– For bare noen år siden kunne jeg ikke gå, og nå har jeg en jobb som krever mye fysisk arbeid. Det er ganske kult, sier hun entusiastisk.

22-åringen beskriver arbeidsdagene som varierte og utfordrende – akkurat slik hun liker det.

– Jeg har alltid likt å lage og skape ting. Arbeidsdagen starter klokken 7 og vi er gjerne utendørs 7-9 timer hver dag.

I tillegg til å jobbe som tømrerlærling, reiser Elisabeth rundt og holder foredrag om sin reise og de utfordringene hun har overvunnet. Hun håper å inspirere andre til å tenke positivt og finne muligheter, selv når livet føles som mørkest.

– Her deler jeg min historie med mål om å hjelpe andre til å lære av det jeg selv har opplevd. Hovedfokuset er hvordan man kan snu noe negativt til noe positivt og finne styrke i utfordringene man møter, forklarer Elisabeth.

– Alle kan ha det dritt og det er lov å ha det kjipt. Men det er også viktig å huske at det er lov å be om hjelp når man sliter, understreker hun.

Elisabeth er under opplæring for å bli en faglært tømrer.

Viktig treningsform

I dag er det heller lite som skulle tyde på at Elisabeth var avhengig av rullestolen for bare noen få år tilbake. Likevel påpeker hun at hun fortsatt lever med enkelte ettervirkninger fra lammelsen og hendelsen i 2021.

– Jeg blir fortere sliten på en annen måte, og jeg merker at balansen ikke er helt som før. I tillegg sliter jeg med ryggsmerter, derfor har jeg fortsatt med treningen på Feelgood, forklarer Elisabeth.

– Feelgood har vært en utrolig viktig del av treningen min i rehabiliteringsperioden. Det er takket være Feelgood-treningen, familie og venner, og ikke minst dyktige og snille sjukepleiere og fysioterapeuter som så meg for den jeg er. Uten disse hadde jeg aldri stått på egne bein i dag.

Feelgood baserer seg på motoriserte treningsmaskiner som tilpasser motstand etter brukerens ønsker og behov. Det eneste brukerne trenger å gjøre, er å velge én av tre hastigheter. Antall repetisjoner, bevegelsesform og tidsbruk er forhåndsbestemt. Dette sørger for at man trener på en enkel, trygg og effektiv måte.

– Det å kunne bidra til en slik solskinnshistorie som Elisabeth har hatt, er helt utrolig og langt over det vi kunne håpet på. Det viser også potensialet som ligger i denne treningsformen, avslutter Christian Bache, markedssjef i Feelgood.

logo
Bjørn Laberg