Nyheter

Britene roper varsku om armert porebetong

RAAC-betong- også kalt armert porebetong - er lettere enn vanlig betong fordi den er fylt med luftbobler. Det er en spesiell type armert luftbetong med metall i som skaper bekymring i Storbritannia. (Foto: Marco Bernardini / Creative Commons

DANMARK: Farlig betong har stengt mer enn 100 britiske skoler. Danske bygningsforskere er imidlertid ikke nervøse for betongen i Danmark, selv om RAAC-betong, som vekker bekymring i Storbritannia, også er utbredt i dansk bygg, melder tidsskriftet videnskab.dk

– bare et spørsmål om tid

Skolenedleggelsene skjedde på grunn av bekymring for at en type spesialarmert porebetong – også kalt RAAC-betong – vil kollapse på skolene uten forvarsel. Nå kommer britiske forskere med en dyster advarsel:

– Det er bare et spørsmål om tid før resten av verden begynner å møte lignende problemer», sier Christian Stone, en forsker ved Concrete Preservation Technologies i Nottingham, til Nature.

Men det avviser den danske betong- og konstruksjonsforskeren Thomas Cornelius blankt på hjemmebane:

– Jeg kan klart avkrefte at dette er en frykt vi burde ha i Danmark. Sannsynligheten for at det skjer i Danmark er veldig, veldig, veldig liten, sier Thomas Cornelius til videnskab.dk.

Fortsatt brukt i mange land

RAAC-betong eller armert porebetong, som det kalles i Danmark, ble oppfunnet på 1930-tallet og brukes vanligvis i gulv og tak. Bruken av betongen blomstret på 1960- og -70-tallet, og den er mye brukt over hele kloden fra Nord-Amerika og Asia til Europa. Det er også et mye brukt byggemateriale i Danmark, sier Thomas Cornelius.

– Jeg vil satse på at minst 5 prosent av alle dekk (gulv- og takkonstruksjoner, red.) i Danmark inneholder armert porebetong, sier seniorforskeren. – Men det er mange gode grunner til at vi ikke skal være bekymret for at skolene skal kollapse rundt ørene på barna våre i Danmark. RAAC-betong begynner å flasse og bli skadet når armeringen – metallet inne i betongen – begynner å ruste. Rusten setter seg spesielt hvis betongen har vært brukt i fuktig klima. Men i Danmark er det forbudt å bruke RAAC-betong i fuktig klima, sier Thomas Cornelius:

– Det har vært noen problemer med krypkjeller og industrihaller der klimaet har vært for fuktig, og disse burde aldri vært bygget. Men hvis det er et brudd, kommer det med en advarsel. I en industrihall vil du se skjellene falle ned. Bor du i en enebolig med krypkjeller, vil gulvet også begynne å gynge litt, sier Thomas Cornelius, som legger til at han ikke har hørt om slike problemer på mer enn 10 år.

Skjult betong kan være et problem

I august 2023 advarte det britiske arbeidstilsynet, Health and Safety Executive, at betongen mange steder kan kollapse helt uten eller med kort varsel. Da taket kollapset i 2018 på en skole i den nordvestengelske byen Gravesend, skjedde det visstnok også med bare en dags varsel. Men ifølge Thomas Cornelius var det ikke oppdaget fordi betongelementene lå under et takbelegg.

– Hvis du lager skjulte konstruksjoner som dette, er det vanskelig å se. Men i Danmark skjules det sjeldent. Dette fordi det oftest er overflatebehandlet med maling, noe som sikrer at betongen ikke flasser. Derfor er jeg ikke bekymret, sier seniorforskeren.

Men hvordan vet du egentlig med sikkerhet at det ikke er en enorm risiko med RAAC-betong, hvis den ikke er grundig undersøkt på nasjonalt nivå som i Storbritannia?

– Vi opererer med svært høy sikkerhet og kvalitet i Danmark. De fleste konstruksjoner med RAAC-betong bygges inn i et normalt indre miljø, noe som ikke er kritisk for denne konstruksjonen.

Britiske myndigheter: RAAC-betong er utløpt

I Storbritannia har flere offentlige myndigheter også kategorisk advart de siste årene om at RAAC-betong har nådd slutten av levetiden. RAAC-betong produsert på 1960- og 70-tallet har faktisk en begrenset levetid på mellom 30 og 50 år hvis den brukes i et fuktig miljø fordi armeringen er ubeskyttet, innrømmer Thomas Cornelius. Men RAAC-betong fra etter 1970-tallet er korrosjonsbeskyttet, derfor vil levetiden være opptil 100 år, forklarer betongforskeren.

Illustrasjonsbilde: Getty Images

Så utsetter vi ikke bare problemet hvis levetiden tar slutt likevel?

– Alle byggematerialer har begrenset levetid. Dette gjelder ikke bare betong. Så det er en veldig generell betingelse for bygging. Derfor er det også tilsyn med bygninger, sier Thomas Cornelius. og legger til:

– Spørsmålet er om det er et politisk ansvar å føre ekstra tilsyn, og det tror jeg ikke det er behov for når det gjelder armert porebetong i Danmark.

Se på gamle balkonger i stedet

På den annen side trekker Thomas Cornelius oppmerksomheten mot en annen trussel i dansk konstruksjon:

— Vi har hatt noen balkongulykker de siste tiårene, og det kan bekymre meg, sier Thomas Cornelius.

Han viser til en balkongkollaps i Nykøbing Falster i 2016 , som sendte to unge kvinner i koma, og en balkongulykke i Kolding som fant sted i 2020.

– Det skjedde fordi stålbjelkene, som ligger i noen hulrom, er skjult. Så du får ikke noe varsel når betongelementet flasser av, forklarer Thomas Cornelius, som legger til at det spesifikt er balkonger fra før 1950 og tidligere du bør være oppmerksom på.

– Det har vært en het politisk sak i noen år, og jeg synes fortsatt det burde være det. Jeg mener at det bør gjøres noe fra politisk side for å føre tilsyn med denne typen balkong, sier han avslutningsvis.

Daværende boligminister Kaare Dybvad Bæk (S) nektet i 2021 å innføre lovkrav om at de eldste og mest utsatte balkongtypene skal kontrolleres med jevne mellomrom.

KILDE: vitenskab.dk

Illustrasjonsbilde: Getty Images
logo
Bjørn Laberg