DANMARK: Strømproduksjonen fra solcelleanlegget, som skal ligge ved DSVs nye logistikksenter ved Horsens, blir verdens største og bl.a. overgå Teslas GigaFactory i Nevada.
Det blir solcelleselskapet SolarFuture fra Albertslund, som skal etablere et historisk stort, 35 MW solcelleanlegg på det 300.000 kvadratmeter store takområdet til DSVs nye logistikksenter i Lund ved Horsens, som forventes å stå ferdig til oktober, melder dagensbyggeri.dk
Betydelig bidrag til grønn omstilling
Strømproduksjonen fra det kommende solcelleanlegget vil overgå selv de største eksisterende installasjonene i verden. Den årlige produksjonen av grønn strøm fra logistikktaket forventes å dekke husholdningenes forbruk i ca. 7 300 husstander – eller 6 % av det totale strømforbruket i Horsens kommune. Likeledes vil solcelleanlegget spare DSV for over 5.300 tonn CO2-utslipp (etter dansk beregningsgrunnlag) pr. år, som er et betydelig bidrag til den grønne omstillingen. I SolarFuture er det satt sammen et team med spesialister for den historisk store oppgaven.
– Det er et landemerkeprosjekt for både oss i SolarFuture ApS, men for hele solcellebransjen generelt, sier administrerende direktør Mads Christensen.
Utfordrende logistikk
– Det har vært stort fokus på å få prosjektet planlagt ned til minste detalj før oppstart. Planleggingen av selve installasjonen av solsystemet har selvsagt vært i fokus i hele planperioden, men faktisk opplever vi at sammensetningen av logistikken har vært den mest utfordrende faktoren. Logistikksenteret mottar over 1000 lastebiler hver dag, så levering av komponenter til verdens største taksolsystem har krevd mye fokus for å få tidsplanen riktig. Vi har imidlertid en god plan klar og gleder oss til å komme i gang, sier prosjektleder Jens Christian Sørensen.
Dimensjoner
Det blir ikke bare solcelleanlegget som blir stort. «Alt» er stort på DSVs nye Jylland logistikksenter:
• Den totale tomten er på 761.000 kvadratmeter. Det tilsvarer at det spilles 115 landslagskamper på en gang; side ved side.
• Det skal brukes over 6000 tonn stål i konstruksjonen.
• Det skal håndteres ca. 800.000 m3 matjord – og ca. 500 000 m3 sand og grus.
• Med 820 porter og 515 slusehus er det kapasitet til flere forsendelser enn noe annet sted i Danmark.
• For å fordele strømmen fra solcellene på taket må 352 km kabel trekkes gjennom 55 km kabelrenner.
• Kablene skal bl.a. gi lys i mer enn 9000 armaturer.
• Det tilstøtende vannmagasinet blir på 47.000 m2, som tilsvarer over 37 olympiske svømmehaller. Den skal fungere som leveområde for truede dyrearter.
Logistikksenteret er sertifisert for DGNB Sølv, mens 18.000 m2 tilstøtende bygninger skal oppnå DGNB Gull. Alle fasader tilrettelegges for ettermontering av solceller ved behov.
KILDE: Dagens Byggeri