Aktuelt

Blåleire fra byggeplasser ble keramikk

Bildet: Keramiker Tonje Paus og designer Bobby Petersen finner leire på Oslos byggeplasser

Blåleire fra byggeplasser er vanligvis et avfallsprodukt. Helt til noen fikk ideen om å lage keramikk av det. Nå har rundt 500 beboere i Clemenskvartalet i Bjørvika fått kaffekopper laget av blåleire i innflytningsgave.

Allerede i 2020 hadde Mad Arkitekter og Osloleire funnet hverandre og begynt samtaler om hvordan man kunne bruke leire fra Oslos byggeplasser til å skape nye produkter. Mad ønsket seg kopper både til kontoret de skulle åpne i Oslo, og til kafeen de skulle starte i det samme bygget.
– Sammen så vi på hvordan vi kunne bruke blåleiren fra Oslo til bærekraftige og kortreiste produkter. Vanligvis ansees den som et avfallsprodukt, som kjøres vekk i store mengder når tomtene bygges ut, forteller keramiker Tonje Paus, som sammen med designer Bobby Petersen utgjør Osloleire.

Den fineste blåleiren lå gjerne på mellom tre og åtte meters dyp

Svært krevende

Etter måneder med felles designsamarbeid, og med prøving og feiling, var produktene i serien KOPP skapt.
– Slik naturleire er svært krevende å jobbe med, og den oppfører seg litt som den selv vil. I stor kontrast til den leiren man vanligvis bruker til å lage keramikk. KOPP er ganske stram i uttrykket som gjør at det ikke er altfor mye rom for variasjon i formen, forteller Paus.

For at blåleiren skal bli til keramikk må den renses og knas, dreies for hånd og brennes på høyere temperatur enn vanlig for denne typen leire, for å tåle oppvaskmaskiner. Så glaseres den manuelt og brennes igjen, for å få den blanke overflaten.

– Resultatet er en mye dypere brunfarge enn det som er vanlig for naturleirer, som ofte har en mer terracotta-aktig farge, sier hun.
Før leiren kunne formes, måtte den finnes og hentes fra byggeplassen i Bjørvika, der prosjektet Clemenskvartalet snart skulle reise seg.
– Den fineste blåleiren lå gjerne på mellom tre og åtte meters dyp, og vi fikk de erfarne gravemaskinførerne til å hente ut det vi trengte. Så gikk vi gjennom den for hånd, og hentet ut de beste delene. Så det ligger uvanlig mye arbeid bak hver eneste kopp. Oppsummert har det vært en veldig interessant og krevende prosess, sier Paus.

Keramiker Tonje Paus i aksjon

Historisk grunn

Clemenskvartalet er tegnet av Mad Arkitekter, og det er Oslo S Utvikling som sammen med Hav Eiendom står bak bygget. Da de hørte om blåleireprosjektet ble de svært engasjerte og ønsket at alle som flyttet inn i Clemenskvartalet skulle få KOPP i velkomstgave når de flyttet inn. Til sammen er 560 kopper nå gitt til beboerne i de 265 leilighetene.

– Clemenskvartalet er bygget på historisk grunn her i Bjørvika. det var her Middelalderbyen Oslo utviklet seg fra å være en liten havneby til å bli en viktig bispeby og deretter Norges hovedstad i år 1314. Da føles det veldig riktig å la denne naturleiren danne grunnlaget for de koppene beboerne skal drikke sin kaffe og te fra i mange år fremover, sier Ane Berbu Kleppe, prosjektleder for boligkunder i OSU.

Tidløst og bærekraftig

– Vi har også et mål om å bygge på en mest mulig miljøvennlig måte, og da er denne keramikken et godt eksempel på å bruke de ressursene man har på nye måter. På den måten symboliserer KOPP hvordan vi utvikler noe tidløst og bærekraftig for fremtiden. Samtidig er det veldig hyggelig å få de positive tilbakemeldingene fra de nyinnflyttede, som har fått koppene i gave, sier Berbu Kleppe. 

logo
Bjørn Laberg