Nytt om navn

– Behovet for rådgivning og spisset bestillerkompetanse har økt

Fra venstre: Nils Gunnerud, Kristine Tingvik Aas, Ivar Halstvedt og Martin Øsmundset.

Kulturmeglerne styrker laget med Nils Gunnerud, en av landets fremste kulturhusrådgivere. Selskapets kinoavdeling blir dermed utvidet: – Nå får vi opp en unik totalrådgivning som vil komme kinoer og kulturhus over hele Norge til gode, forteller fungerende daglig leder Anne Berentsen.

Nils Gunnerud har jobbet med utvikling av kulturbygg i over 30 år. Nå hentes han til Kulturmeglerne for å bistå med rådgivning om bygging, utvikling og drift av anlegg for kulturaktiviteter og kino.

– Det er en sann glede å signere en av landets fremste kulturhusrådgivere. Nils sitter på en ettertraktet spisskompetanse på kulturanlegg. Med ham på laget får vi opp en unik totalrådgivning som vil komme kinoer og kulturhus over hele Norge til gode, forteller fungerende daglig leder i Kulturmeglerne, Anne Berentsen.

– Behovet for rådgivning har økt

Siden 2019 har Kulturmeglernes kinoavdeling vært ledet av Ivar Halstvedt, som har 30 års erfaring som toppleder og utvikler av kinoer og kinokjeder i inn- og utland. Halstvedt ser frem til å utvide avdelingen og jobbe tett med Gunnerud.

– I takt med kompleksiteten på kulturanleggene, har behovet for rådgivning og spisset bestillerkompetanse økt. For å bygge et opplevelsesanlegg, trenger byggherren i dag kunnskap om alt fra teknikk og akustikk til servering, bibliotek og kulturskole. Grunntanken vår er å samle mest mulig kunnskap basert på praktiske erfaringer fra gode kino- og kulturanlegg. Vi skal gi et best mulig underlag for å ta de riktige valgene, sier Halstvedt.

Halstvedt utdyper hvorfor slik totalrådgivning er unik i markedet:

– Det finnes aktører som tilbyr rådgivning på enkeltdeler når kommuner og byggherrer skal utvikle kino- og kulturanlegg. Hos oss vil du få en «totalpakke». Nå setter vi oss i en særposisjon der vi og vårt nettverk av ledende ekspertise kan gi råd gjennom hele reisen, fra ideen om en kulturarena oppstår til og med den er oppført og i drift.

– Enorme fordeler

I tre tiår har Nils Gunnerud vært sentral i bygging og utvikling av norske kulturhus. Han ser en utvikling hvor færre kommuner og flere innbyggere fører til sterkere krav om etablering av gode sosiale møteplasser. Samtidig mangler kulturlivet gode lokaler for sine aktiviteter, skolen blir mer aktiv som kulturformidler, og elevene produserer mer kultur. Når alt dette kommer i spill, er det ifølge Gunnerud essensielt å lære av andres erfaringer gjennom god rådgivning:

– Når en kommune bygger et kulturhus, er det kanskje hundre år siden de gjorde det sist, og hundre år til de skal gjøre det igjen. Det betyr at utvikling av kulturhus er en engangsøvelse for de fleste – med fare for å gjenta feilgrep som andre anlegg lider under. Da er det desto viktigere at anlegget blir utformet riktig og formålstjenlig fra dag én, både for kulturlivet, de ansatte og gjestene, sier Gunnerud.

Han mener nøkkelen er å se lengre frem i tid enn til snorklippingsdagen:

– Det er enorme fordeler med å se langt frem i tid, for da vil man se kino, kultur, skole, foreningsliv og så videre i sammenheng. Det er sånn man finner de gode løsningene for publikumslogistikk, møteplasser, stedsutvikling og driftsøkonomi. Det er også sånn man oppdager synergieffekter og utfordringer man kan løse i forkant.

Yngre talenter på laget

I nysatsingen har Halstvedt og Gunnerud med seg Kulturmeglerne Martin Øsmundset og Kristine Tingvik Aas. 

– Det er spennende for oss å jobbe med Martin og Kristine. De har begge fersk erfaring som kinosjefer på kulturhus og er godt kjent med utviklingsprosesser og behovene i flerbrukssaler. De er dessuten strategiske hoder som er sterke på program, publikumsbygging og kommunikasjon, sier Halstvedt. 

logo
Bjørn Laberg