– Fra neste år skal kommunale byggeprosjekter være utslippsfrie. Heldigvis er det både lett og lønnsomt å løse byggtørking, sier Odd Olav Fosso, salgs- og prosjektleder i F-Tech.
Publisert: 30 Aug 2024
Kravet om utslippsfrie byggeplasser gjelder i første omgang kommunale byggeprosjekter i Bergen, Drammen, Oslo, Stavanger, Trondheim og Tromsø. Og fra 2030 skal både offentlige og private byggeprosjekter være utslippsfrie. Gradvis innfasing av nullutslippsmaskiner kan kutte betydelige klimagassutslipp, ifølge Miljødirektoratet, men det vil kreve kunnskap, teknologi og kapital.
Gir full kontroll på tørkeprosessen
– På en del områder har det skjedd mye allerede, blant annet byggtørking. Her er det verken spesielt kostbart eller komplisert å velge utslippsfrie løsninger – enten det er til store eller til små byggeplasser, sier Fosso.
Byggtørking med avfukter er både effektivt og utslippsfritt. Da trekkes fuktighet ut av lufta uten at lufta må varmes opp.
– Dette er den beste metoden for å få kontroll på tørkingen av et bygg uten å sløse mye energi, fortsetter Fosso.
Sparer om lag 70 % energi versus byggvarme
Byggtørking med varme og ventilasjon skjer ved at kald uteluft varmes opp før den sendes inn i bygget. Dette krever store luftmengder; helst tre ganger byggvolumet per time.
– Da bruker du masse energi når det er kaldt og tørt ute. Er det fuktig, blåser du inn store luftmengder – uten å ha kontroll på tørkingen. Med avfukter får du kontroll, og tørkingen går mye raskere, poengterer Fosso.
Sentral eller lokal løsning
I praksis kan byggtørking med avfukter gjøres på flere måter, og starte så fort bygget er tett:
For større bygg er det mest effektivt å koble avfukter til avtrekksdelen av byggets ventilasjonsanlegg. Da kan avfukteren plasseres på tak eller på utsiden av bygget, og forsyne tørr luft til alle rommene som trenger det. Dette kan gjøres trinnvis.
I mindre bygg som barnehager og småhus kan det være mest effektivt å bruke lette, mobile avfuktere som plasseres i ulike rom etter behov.
– Vår avfukter Cotes CL 26 veier bare 10,9, men er like fullt kraftig og effektiv, understreker Fosso.
Sparer mye energi
Avfukterne har rotorer av silicagel som effektivt fanger fuktighet. Denne fuktigheten blir så tørket ut ved å varme opp rotoren og sende varm, fuktig luft ut av bygget.
– Våre avfuktere kan gjøre denne regenereringen ved hjelp av strøm eller fjernvarme, forklarer Fosso.
– Sammenlignet med tradisjonell byggvarme og ventilasjon kan avfuktere spare opp til 70 % energi, viser beregninger F-tech har gjort. Det gjelder også om byggvarmen kommer fra fjernvarme. En del velger å bruke fjernvarme til byggtørking, men da sløser de mye energi sammenlignet med å bruke avfuktere, påpeker Fosso.
Superløsning for større byggeplasser
– F-Tech jobber nå med å tilpasse en industriell tørkeløsning for byggeplasser. Det vil spare enda mer energi. Her kombinerer vi avfukter med en høyeffektiv kjølemaskin som også fungerer som varmepumpe, forklarer Fosso.
Konseptet kalles Ventadry, og er utviklet i samarbeid med Øen Kuldeteknikk. Frisk luft kjøles slik at den kondenserer ut en del fuktighet, og så fjerner avfuktere enda mer.
– Samtidig utnytter vi varmeoverskuddet fra kjølemaskinen til å fjerne fuktighet fra avfukteren. Det gir effektiv tørking samtidig som veldig lite energi går til spille, oppsummerer Fosso.