Produktnyheter

Agder Gruppen lanserer elektrifiserte og ombygde 9-tonns gravemaskiner

Den aller første helelektriske 9-tonns Wacker Neuson-graveren har sett dagens lys i Norge, levert av Agder Gruppen. Nå står flere ombygde diesel-maskiner for tur for det norske markedet.

A-ET 90 er en opprinnelig Wacker Neuson-gravemaskin som er elektrifisert og ombygd av Nullutslipp AS på Moelv i Ringsaker, på oppdrag av Agder Gruppen. Med batteridrift (132 kWh), kan 9-tonneren operere en hel dag på fulladet batteri. Maskinen drives av en 50 kWh elmotor.

full funksjonalitet på batteridrift

– Wacker Neuson produserer ikke 9-tonnere med el-drift, derfor har Agder gruppen tatt initiativ til at også slike store gravere kan få full funksjonalitet på batteridrift. Etterspørselen etter større nullutslipps-gravere kommer til å øke sterkt i årene fremover, sier Rune Martiniussen i Agder Gruppen i en pressemelding.

Prototypen ble presentert på Bauma-massen i fjor, og nå er den første i serien ferdig produsert. De to neste er klar for levering til høsten.

– For Agder Gruppen passer denne produktet som hånd i hanske i Greenline-porteføljen av maskiner av nullutslippsmaskiner, sier Martiniussen.

tilpasset nordiske forhold

Maskinen sparer miljøet for utslipp – og både drifts- og vedlikeholdskostnader er antatt redusert opp mot 70 prosent. Det er tre valgfrie kjøremoduser. Med normal drift vil maskinen klare seks maskintimer, noe som er tilstrekkelig for de aller fleste.

– Mange maskiner har kun 3-4 effektive timer i løpet av en dag. Førermiljøet i A-ET90 er tilnærmet likt som i en dieselmaskin, men her finnes i tillegg en skjerm hvor man kan følge med på turtall, batteristatus og temperaturoversikt. Maskinen er tilpasset nordiske forhold, men den store fordelen for operatørene er selvsagt at støyen er redusert til et minimum, sier Martiniussen.

Det bekrefter også en maskinfører som har fått æren av å være den første som har testet maskinen, Martin Lundberg, maskinfører i Stange Pukk.

– Jeg vil faktisk påstå at denne maskinen er mye bedre enn en dieselmaskin. Den er raskere og jevnere på hydraulikken, du får jevnere flyt, og siden den er helt stillegående er det mye enklere å kommunisere med de som er rundt. Mye bedre flyt, rett og slett, sier Martin Lundberg.

FAKTA OM A-ET90:

  • 9 tonns gravemaskin med batteridrift.
  • Batterikapasitet: 132 kWh
  • Motorytelse: 57 kW
  • Snittforbruk: Ca. 15 % i timen. Tilsvarer 6 timers maskindrift.
  • Ladetid: 10 – 100 %: 6 timer
  • CCS2 hurtiglader
logo
Bjørn Laberg