Aktørene innen hytte-, fritidsbolig- og destinasjonsutvikling har samlet seg og lanserer nå en felles ambisjon for at fremtidig utbygging i større grad skal skje på naturens premisser.
De neste årene kommer vi til å endre både hva vi bygger, hvordan vi bygger og ikke minst hvor vi bygger. Økt kunnskap og bevissthet om tap av natur, gjør at bransjen nå har samlet seg.
– Bransjen er i gang med et stort løft! Fra en spire der vi så at bransjen hadde en felles utfordring til der vi er i dag med en felles bransjeambisjon! Tinde Gruppen vil ta i bruk bransjeambisjonen og bidra til videre utvikling, sier Audun Skattebo administrerende direktør i Tinde Hytter.

Hytta og fritidsboligen er viktig for nordmenn og har positiv innvirkning på folkehelsa. Fritidsboliger er også en av hjørnesteinene som opprettholder og skaper arbeidsplasser og grunnlag for velferdstjenester og liv i svært mange distriktskommuner.
– Dette er svært viktige effekter for å utvikle og opprettholde næringslivet i distriktene, sier prosjektleder Kjell Ove Solbakken i Norsk Turistutvikling.
Samtidig erkjenner bransjen at utbygging legger beslag på verdifullt areal.

– Vi er en bransje som lever av at nordmenn ønsker seg nærhet til naturen. Derfor må det kunne forventes at vi som hyttebyggere tar naturutfordringene på alvor og legger listen høyt for å lykkes med mer skånsom hyttebygging. Ikke bare som enkeltaktører, men som en samlet bransje, sier Monica Blom Thorsen, kjededirektør Saltdalshytta.

Det er nå 17 aktører som sammen har utarbeidet en felles ambisjon for bransjen: Areal+, Berge Sag Gruppen AS, Blåne AS, Faun, Flå Vekst, Fredensborg Fritid, Høgevarde, Idehytta, Laftekompaniet, Budor, Norgeshus, Norske Fjellhytter AS, Saltdalshytta, Skeikampen Eiendom, Sparebank 1 Gudbrandsdal, og Tinde Hytter.
I tillegg er Norsk Turistutvikling og Boligprodusentenes Forening tilknyttet prosjektet. Aktørene håper enda flere vil slutte seg til arbeidet.
– Med denne ambisjonen tar vi et viktig felles steg mot en mer naturvennlig og fremtidsrettet fritidsboligutvikling. Som en ansvarlig utviklingsaktør ønsker Fredensborg Fritid å bidra til å redusere naturinngrep og sikre at våre prosjekter ivaretar viktige naturverdier, bygger på lokal historie og bidrar til verdiskapning i områdene vi utvikler, samtidig som vi reduserer klimaavtrykket, sier Knut Bremer, leder for eiendomsutvikling i Fredensborg Fritid AS.
– Innovasjon og nye løsningerHytter og fritidsboliger er en del av folkesjela og nært knyttet til friluftsliv, familiehygge og felles opplevelser. Bransjen vil vi gjør vårt for å ta vare på viktige naturverdier, samtidig som vi har en bærekraftig utbygging av nye områder. Nye fritidsboliger vil også fremover gi viktig og avgjørende verdiskapning for lokalt næringsliv og opprettholde grunnlag for å bo og arbeide i distriktene, sier Lars Jacob Hiim, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening
Ved planlegging av hytte- og fritidsboligområder er det avgjørende å vurdere utbyggingsområdene i en helhetlig sammenheng og ta hensyn til naturen. Dette innebærer blant annet å gjennomføre nødvendige kartlegginger for å sikre naturmangfoldet og unngå inngrep i sårbare områder.
Med økt kunnskap og bevissthet om konsekvensene av nedbygging av natur oppnår man en bedre balanse mellom utbygging av fritidsboliger, miljøhensyn og bevaring av naturverdier:
- Unngå å bygge på myr som skader naturmangfoldet og myras funksjon som karbonlager. Myras sårbarhet og tilstand må utredes i forbindelse med regulering og utbygging.
- Unngå å regulere nye fritidsboligområder på snaufjell.
Snaufjellet er viktig for naturmangfoldet og sårbart for ferdsel og inngrep. Fritidsboligbygging på snaufjellet kan redusere sammenhengende fjellområder som er leveområde for blant anna rype, villrein og ulike rovfugler, og blir svært synlig i landskapet.
Bransjeambisjonen skisserer flere andre tiltak som vil gi endringer: - i reguleringsplan legge til rette for at mest mulig av eksisterende terreng og vegetasjon bevares
- i reguleringsplan stille krav om revegetering av terreng og vegetasjon
- i reguleringsplan hensynta naturlige vannveier for å håndtere overvann og flom på en god måte
- vurdere fortettingspotensialet av eksisterende områder og mulighet for å bygge på gråe arealer
- unngå unødvendig vegetasjonsrydding før utbygging
- Fritidsboligprodusenter skal bidra til å redusere terrenginngrep:
- ved å begrense inngrepssoner på den enkelte tomt, og tilpasse tiltaket til eksisterende terreng
- ved å vurdere lett fundamentering
- ved å samle infrastruktur; renovasjon, parkering, vei o.l.
- Fritidsboligprodusenter skal redusere klimagassutslipp, ved å velge f.eks. lavkarbonbetong
- Fritidsboligprodusenter skal sortere og redusere avfallsmengder fra fritidsboligbygging
- Fritidsboligprodusenter skal redusere fjernvirkninger og lysforurensning fra nye fritidsboliger
- Fritidsboligprodusenter skal tilrettelegge for:
- At nye fritidsboligområder vurderes i sammenheng med eksisterende og framtidig behov for infrastruktur og tjenestetilbud
- Lokal verdiskapning og distriktsutvikling, som kan komme lokalbefolkningen og næringslivet til gode
- Utleie og deling av fritidsboliger; delingsøkonomi – øke antall døgn med varme senger
- Rekreasjonsområde og friluftsliv
- At nye områder kan tilkobles eksisterende infrastruktur
- Tilbud av kompakte hytter
- Mer effektive energiløsninger og egenproduksjon av energi
- Flere fritidsboliger som tåler senkning av innetemperatur om vinteren