Norden

Opplever et skrikende behov for ingeniører og naturvitenskapelige kandidater

Illustrasjonsbilde: Getty Images

DANMARK: Ny prognose fra Dansk Ingeniørforening, IDA, viser at det vil bli en økende ubalanse frem mot 2040. Etterspørselen i arbeidsmarkedet etter ingeniører og naturvitenskapelige kandidater er enormt.

Ubalansen øker fra 7 700 i 2030 til 16 500 i 2035 og videre til hele 20 400 i 2040. Ifølge IDA-formann Laura Klitgaard vil de triste utsiktene få store konsekvenser dersom problemet ikke tas tak i, melder dagensbyggeri.dk

– Mange av de store utfordringene vi står overfor i samfunnet i dag, og på lang sikt, vil kreve flere med utdanning innen STEM-fag.

(STEM er en engelsk forkortelse som nyttes som akronym i dagligtale for science, technology, engineering and mathematics)

– Mangelen på STEM-kandidater gjør det blant annet vanskelig for oss å hevde oss på nye teknologiske områder som kunstig intelligens og kvantedatamaskiner. Alle de røde varsellampene blinker nå, sier Laura Klitgaard

I tillegg til den grønne omstillingen og økt digitalisering, har den geopolitiske situasjonen gjort det klart at det også er behov for å styrke cybersikkerheten og sikre oppbygging av både dansk og europeisk forsvarskapasitet. Det er derfor et presserende behov for at vi allerede nå øker opptaket til programmene der etterspørselen vil øke. Hvis det ikke skjer, skyter vi oss selv i begge føttene, advarer hun.

Bidraget fra internasjonal arbeidskraft har hatt en avgjørende innvirkning på det danske arbeidsmarkedet de siste årene. Dette gjelder også arbeidsmarkedet innen STEM-fag, hvor internasjonal arbeidskraft har bidratt til å ta den største delen av presset.

Prognosen fra IDA viser at den internasjonale arbeidsstyrken av ingeniører og andre teknisk utdannede samt naturvitenskapelige utdannede fra 2013 til 2022 har vokst fra 12 500 til 23 500.

Styreleder Laura Klitgaard tør ikke engang tenke på hva slags tilstand næringslivet ville vært i uten dem.

– Men hvis ubalansen i arbeidsmarkedet for STEM-kandidater utelukkende skal oppveies av utenlandske studenter og innvandring av kvalifisert arbeidskraft, må antallet internasjonal arbeidskraft med STEM-ferdigheter nesten dobles sammenlignet med antallet i dag. Derfor må vi fortsette å gjøre alt vi kan for å tilby flere studieplasser til internasjonale studenter i STEM-programmer og jobbe målrettet for å tiltrekke oss kvalifiserte kandidater til dette.

– Men det vil sannsynligvis bli vanskelig å løse den innenlandske utfordringen her i Danmark med internasjonal arbeidskraft alene, ettersom det forventes mangel på arbeidskraft med høyere utdanning i resten av Europa. Konkurransen forventes derfor bare å øke, sier hun avslutningsvis.

KILDE: Dagens Byggeri

logo
Bjørn Laberg