Aktuelt

Mener «Novaform-modellen» gir millionbesparelser

Bildet: Kommunalsjef for helse og omsorg i Sokndal kommune, Sigmund Hadland (t.v.) og prosjektleder Stein Øyvind Gudbrandsen fra Novaform

En forenklet tilnærming til prosjekteringen av nye omsorgsboliger vil kunne gi Sokndal kommune i Rogaland besparelser i millionklassen.

– Min jobb er å sikre oss mest mulig for felleskapets midler. Etter å ha testet Novaform-modellen i et tidligere prosjekt, var resultatet helt tydelig, dette reduserer kostnader og gir oss rimeligere omsorgs- og avlastningsboliger, sier kommunalsjef for helse og omsorg i Sokndal kommune, Sigmund Hadland.

Bildet: De nye omsorgsboligene på Øyno i Sokndal kommune: Illustrasjon: Novaform

Hoppet over ett ledd

I fjor ferdigstilte Sokndal kommune et prosjekt med fem omsorgsboliger. Stein Øyvind Gudbrandsen fra Novaform er innleid som prosjekt- byggeleder. Han var med i prosjektet fra innledende runder til prosjektering og gjennomføring.

– Jeg foreslo en forenklet prosjekteringsprosess, der vi overlot prosjektering og teknisk tegning av boligene til utførende entreprenør. Vanligvis er det arkitekter som håndterer dette, men i dette tilfellet valgte vi altså å utfordre entreprenør på dette, sier Gudbrandsen.

Unngår justeringer og stans

Prosessen var dermed at Novaform og kommunen definerte behov og deretter utarbeidet et romprogram. En innleid tegner laget en skisse basert på dette.

– Vi opplever ofte at det er en del justeringer og stans i prosjektene fordi arkitektens tegninger og den tekniske prosjekteringen ikke alltid henger helt sammen. Ved at entreprenøren selv tegner ut prosjektet unngår vi dette. De sitter selv på kunnskapen og erfaringen om vet hva som fungerer og ikke. Dermed får vi også en mer effektiv og feilfri byggeprosess. Samtidig sikrer vi god kvalitet og at kommunens behov tilfredsstilles, forteller Gudbrandsen

Effektiv og rimelig

Hadland fra Sokndal kommune forteller at de også sparer tid og penger ved å ikke arrangere utlysninger og arkitektkonkurranser, noe som ofte er kostbare prosesser.

– Vi vil ha fine og funksjonelle bygg som tilfredsstiller de behovene vi som kommune har, og det gjør disse byggene. Det er vanskelig å være konkret på hvor mye vi totalt sparer, men at det er millionbeløp er det ingen tvil om, slår Hadland fast.

Derfor var han ikke i tvil da kommunen for rundt et år siden gikk i gang med et større prosjekt av samme type. De er nå godt i gang med byggingen av seks omsorgsboliger, fire avlastningsboliger og en personalbase. Modellen var den samme denne gangen som forrige.

– Dette er en god modell som passer oss godt. Vi har hånden på rattet samtidig som entreprenør får lov til påvirke prosjektet i en tidlig fase. Alt ligger dermed til rette for besparelser. Vi kommer derfor til å bruke denne modellen også i fremtidige prosjekter, forteller Hadland.

Sikrer fremdrift og kostnadskontroll

Han skryter av samarbeidet med Novaform og forteller at dette er fjerde gangen kommunen samarbeider med selskapet.
– Samarbeidet er kjempegodt. De sikrer god fremdrift, har god kostnadskontroll og ivaretar våre prosjekter på en god måte, sier Hadland.

Kontoret i Sokndal er ett av Novaform sine kontorer sør i Rogaland. Selskapet er godt representert i regionen og har kontorer både i Eigersund og Dalane.

– Dette er en viktig region for oss, sier leder for kontorene i Eigersund, Dalane og i Sokndal, Anders Salte.

Et prosjekt han trekker frem som de har vært involvert i, er rehabiliteringen av Egersund bru. Her er Kristian Haga kontrollingeniør/byggeleder.

– Broen er gammel og ble bygget uten membran. Dette gjør at de armeringen i broen har rustet. Vi jobber nå med rehabiliteringen av broen, noe som vil forlenge levetiden til broen med mange år, sier Haga, som forteller at prosjektet ferdigstilles i løpet av fjerde kvartal 2024.

logo
Bjørn Laberg