Aktuelt

– Røde tall på bunnlinjen i store deler av treindustrien

Bildet: Heidi Finstad, administrerende direktør i Treindustrien. Foto: Treindustrien

Salget i september 2024 av trebaserte byggevarer som konstruksjonsvirke og øvrig hvit trelast faller nasjonalt med 4,59 % sammenlignet med september i 2023 målt i volum, viser statistikk fra Treindustrien.

På samme tid er akkumulert salg i volum pr. september i år 7,86 % lavere enn samme periode i fjor.

Salget av impregnert trelast målt i volum er 2,46 % høyere i september i år sammenlignet med september i 2023. Akkumulert salg av impregnert trelast målt i volum falt derimot med 3,85 % sammenlignet med samme periode i fjor.

Eksporten av trelast øker med 0,2 % for september sammenlignet med september i 2023. Eksport av sagtømmer som råvare har økt med 9,6 % akkumulert pr. september 2024 sammenlignet med samme periode i fjor, ifølge SSB.

Sagtømmerprisene når stadig nye rekorder med hele 854 kroner pr. kubikk sagtømmer til skogeier pr. september, som er opp fra 819 kroner i august ifølge Landbruksdirektoratet.  I tillegg kommer transportkostnader og dekningsbidraget som omsetningsleddet skal ha når de selger tømmer til industrien.

– Råvareeksport og rekordpriser på tømmer, kombinert med fall i aktiviteten i byggenæringen, gir røde tall på bunnlinjen i store deler av treindustrien. En svak krone åpner nye dører for eksport av trelast fra Norge, dette er avgjørende for å holde hjulene i gang i treindustrien nå, sier administrerende direktør i Treindustrien, Heidi Finstad

– Stort underskudd i produksjon av nye boliger og et stadig mer presset boligmarkedet betyr at markedet på et tidspunkt vil løsne, å beholde arbeidskraft og å sikre produksjonskapasitet i Norge er derfor svært viktig, sier Finstad.

logo
Bjørn Laberg