Arkitektur

Danske arkitekter setter sitt tydelige preg på Kinas kulturliv

Bildet: I Beijings Tongzhou-distrikt reiser tre skulpturelle bygninger seg i et grønt landskap langs UNESCOs verdensarvliste, Imperial Canal. Illustrasjon: Zhu Yumeng Culture.

DANMARK: Det danske arkitektkontoret Schmidt Hammer Lassen har etter hvert bygget opp en solid kinesisk portefølje, inkludert et kultursenter som samler operahus, teater og konserthus under ett tak.

Siden 2011, da Schmidt Hammer Lassen (SHL) åpnet kontor i Shanghai, har designstudioet, som ble grunnlagt i Aarhus i 1986, bygget opp en solid portefølje innenfor spesielt store kulturbygg og transformasjon, melder dagensbyggeri.dk

SHL står bl.a. bak et av verdens største folkebibliotek, Shanghai Library East, og West Bund Dome Art Center – en tidligere sementfabrikk som har fått nytt liv som en moderne arena for sport og kultur. Og i samarbeid med Gottlieb Paludan Architects har SHL nettopp levert det enorme forbrenningsanlegget, Shenzhen Energy Ring, som omdanner avfall til energi. I tillegg tegnet arkitektfirmaet – i samarbeid med SLA og Perkins&Will – Beijing Performing Arts Center i Beijings historiske Tongzhou-distrikt:

Et nytt kultursenter som samler operahus, teater og konsertsal under ett tak og med et program med forestillinger som spenner fra tradisjonelle kinesiske operaer til moderne teater og dans.

Bygget har oppnådd China Three Star-sertifisering, som vurderer en bygnings ytelse i energieffektivitet, miljøpåvirkning og inneklima. Illustrasjon: Zhu Yumeng Culture.

– Tongzhou-distriktet forvandles i disse årene til Beijings ultimate kulturelle reisemål. Her er Beijing Performing Arts Center et eksempel på hvordan historie, kultur og bærekraft kan forenes i et visjonært prosjekt, sier Kristian Ahlmark, partner og kreativ leder i Schmidt Hammer Lassen.

– I hjertet av Tongzhou har vi sammen med SLA og Perkins&Will forsøkt å skape et kulturelt fyrtårn som ikke bare tilfører arkitektonisk kvalitet og liv til området, men også forankrer seg som et nytt kulturelt og rekreativt samlingssted.

Sceneteppe for kulturcontainere

Beijing Performing Arts Center består av tre skulpturelle bygninger på totalt 125 000 m2. Dens arkitektoniske design er forankret i Tongzhous kulturhistorie som et pulserende handelssentrum.

Ifølge SHL er de tre bygningsvolumene ‘forent i en harmonisk stil som vekker minner om de skrånende taklinjene på de gamle pakkhusene og de stolte seilene til kanalbåtene. Som et sceneteppe som sakte trekkes til side i begynnelsen av forestillingen, åpner de skrå linjene seg og avslører det indre livet i bygningene allerede ved ankomst’:

– Fra starten av prosjektet har vi omtalt de tre byggene som kulturcontainere, sier Kristian Ahlmark og utdyper:

– Inspirert av de historiske varehusene som ble brukt til å lagre mat og varer som måtte fraktes videre inn i Beijing, har vi nå skapt et sted hvor vi lagrer og videresender lokal og internasjonal kultur – et nytt sentralt fokuspunkt for Beijings kulturliv.

KILDE: Dagens Byggeri

logo
Bjørn Laberg