RAPPORT BYGGFAKTA

Planlegger bygg- og anleggsprosjekter for 250 milliarder i andre kvartal

Illustrasjonsbilde: Getty Images

Et dypdykk i Byggfaktas prosjektdatabase SMART viser en imponerende aktivitet i bygg- og anleggsprosjekter mellom 2020 og 2024. I denne perioden ble det igangsatt prosjekter for en samlet verdi på ca. 150 milliarder kroner.

Av Pål Engeseth, Business Developer Prognosesenteret

Planlagte prosjekter i 2024

Andre kvartal 2024 viser en videre vekst i planlagte prosjekter. Den samlede verdien av planlagte prosjekter i dette kvartalet er på nesten 250 milliarder kroner. Dette representerer en betydelig økning på 40 prosent, sammenlignet med andre kvartal 2023.

Store prosjekter dominerer

Det er verdt å merke seg at de 10 største prosjektene planlagt for igangsetting i andre kvartal 2024 til sammen har en verdi på over 50 milliarder kroner. Dette indikerer at en betydelig del av aktiviteten vil være konsentrert om et begrenset antall store prosjekter.

Bygg- og anleggsbransjen viser en solid vekst i 2024. Det er en betydelig aktivitet i planlagte prosjekter, og de 10 største prosjektene vil spille en viktig rolle i bransjens utvikling.

Oslo med omfattende planer

En sammenligning av de største planlagte prosjektene for andre kvartal 2024 med tidligere igangsatt aktivitet avslører at Oslo fylke har de mest omfattende planene, målt i verdi. Oslo har planer med en totalverdi på hele 53 milliarder kroner. Dette representerer 21,5 prosent av den totale verdien for alle planlagte prosjekter i landet for andre kvartal og 9,1 prosent av antall prosjekter.

Vestland i førersetet

Når det gjelder antall planlagte prosjekter, er Vestland fylke i førersetet for andre kvartal. De har 515 planlagte prosjekter, noe som tilsvarer 13,9 prosent av totalen for hele landet.

Viktige trender i andre fylker inkluderer:

• Trøndelag: Høy samlet verdi av planlagte prosjekter (16,9 milliarder kroner), men et lavere antall prosjekter (318).

• Viken: Høyt antall planlagte prosjekter (468), men en lavere samlet verdi (14,4 milliarder kroner).

• Innlandet: Relativt jevn fordeling mellom antall prosjekter (377) og samlet verdi (11,7 milliarder kroner).

Oppsummert

Planlagte byggeprosjekter for andre kvartal 2024 viser en betydelig geografisk variasjon. Oslo leder an i verdi, mens Vestland topper i antall prosjekter. Andre fylker presenterer forskjellige trender, med tanke på forholdet mellom antall prosjekter og samlet verdi.

Geografiske trender / historikk

Vi ser geografiske forskjeller i både verdimessig og prosentvis endring, sammenlignet med 2023. Oslo skiller seg ut med den største verdiøkningen på nesten 18 milliarder kroner, en vekst på 109,7 prosent. Troms, på den annen side, oppviser den største prosentvise veksten på 195,8 prosent.

Det er imidlertid viktig å ta hensyn til at en del av planlagte prosjekter ofte blir utsatt eller avlyst.

Trender og kategorier

På grunn av at store prosjekter kan involvere flere kategorier, kan dobbeltregistrering av verdier forekomme. En analyse per kategori viser at de største verdiøkningene er innen boligkompleks, fritidsbygg- og anlegg, kontor/forretning og samferdselsprosjekter, med en økning på ca. 40 milliarder kroner hver.

Samlingslokaler markerer seg med den største prosentvise endringen på 246 prosent.

Oppsummert

Bygg- og anleggsbransjen i Norge viser en dynamisk utvikling i 2024, med betydelige regionale og kategoriske trender. Oslo og Troms peker seg ut med henholdsvis den største verdimessige og prosentvise veksten. Flere kategorier, inkludert boligkompleks, fritidsbygg- og anlegg, kontor/forretning og samferdselsprosjekter, viser betydelig verdi- økning. Samlingslokaler markerer seg med en bemerkelsesverdig prosentvis vekst.

Byggfakta har nylig presentert årets første kvartalsrapport, “Pipeline Q1”, hvor disse ovennevnte analysene er hentet fra. Rapporten gir en analyse av igangsettinger i Norge i Q1 2024, sammenlignet med trender observert i Q2 så langt. Her får du detaljert innsikt som hjelper deg å:

🔸Forstå markedstrender

🔸Optimalisere strategier

🔸Ta informerte beslutninger

Du kan laste ned og lese hele rapporten gratis her

logo
Bjørn Laberg