Kronikk

– Tre faktorer er avgjørende for en sterk sikkerhetskultur

Foto: NCC

– NCC jobber systematisk for at alle skal ha en trygg arbeidsdag. En god kultur for helse, miljø og sikkerhet (HMS) er helt avgjørende for å forhindre ulykker – og hvis uhellet er ute. Og jeg mener særlig tre faktorer er avgjørende for å skape en sterk sikkerhetskultur.

Av Tim Moberg
HMS-leder, NCC i Norge

Ser vi på statistikkene for bygg- og anleggsnæringen generelt, er fallulykker den vanligste årsaken til arbeidsskadedødsfall. Sikkert arbeid i høyden er derfor et sentralt tema når NCCs årlige HMS-uke gjennomføres denne uken. Hvor viktig dette er, har jeg personlig erfart. For seks år siden i dag, 29. mai 2018, ble jeg selv utsatt for en fallulykke. Under arbeid med trefelling falt jeg fra fire meters høyde. Min kollega og jeg hadde vurdert arbeidsoppgaven før vi skulle starte, og jeg mente jeg hadde god kontroll. Faktum er at flere forhold, deriblant en feil fra min side, holdt på å koste meg livet.

Men gjennom god oppfølging fra NCC og spesielt fra områdesjef Svein Nilsplass, etter endt sykehusopphold, kom jeg tilbake i tilpasset arbeid raskere enn forventet. God tilrettelegging som jeg selv fikk påvirke, og en grundig gjennomgang av hva som gikk galt i sikkerhetsarbeidet denne dagen for å lære av det, er en viktig del av NCC sin sikkerhetskultur. Grunnlaget for en slik kultur legger vi sammen – hver dag, hele året.

Tim Moberg, HMS-leder NCCBildet: Tim Moberg, HMS-leder NCC

Som HMS-leder mener jeg det er spesielt tre faktorer som er avgjørende for å bygge en sterk sikkerhetskultur:

1. Daglig prat om sikkerhet.
Vi må snakke om HMS hver dag. Vi er stort sett utsatt for risikoer hver dag på en vanlig bygg- eller anleggsplass. Den enkle, korte og uhøytidelige samtalen om HMS kan gjøre en stor forskjell i å avdekke de risikoene vi må håndtere. Den skaper engasjement for HMS i alle ledd, uavhengig av størrelse på organisasjonen. En enkel samtale bidrar stort til å sette grunnlaget for de holdninger og den adferd man ønsker i en sterk sikkerhetskultur. Generelt sett bygges grunnlaget for en god sikkerhetskultur fra bunnen av i en organisasjon, ikke fra toppen.

2. Gode HMS-verktøy.
Det er allikevel veldig viktig at de med sterke stemmer snakker om HMS i det daglige og bruker gode verktøy for HMS i det daglige arbeidet. I NCC bruker vi blant annet verktøyet Time Out, dvs. at alle har mandat til å stoppe et arbeid hvis man vurderer risikoen som for høy. Erfaringsoverføringer etter hendelser som vi mener organisasjonen kan dra lærdom av på tvers av forretningsområder og landegrenser, gjøres i våre «Lessons Learned» (se faktaboks nedenfor).

3. Bruk egne erfaringer.
Lytt til erfarne fjellfolk, heter det i Fjellvettreglene. Det samme gjelder i byggebransjen – man må bruke hverandres erfaringer. Min arbeidsulykke minner meg daglig på de risikoer som kan oppstå, til tross for en sterk sikkerhetskultur. Selv har jeg tatt veien fra trepleier til HMS-leder – jeg pleier spøkefullt å si at jeg falt oppover. Og jeg bruker ofte mine egne erfaringer til å formidle hvor viktig HMS er. Selv om vi naturligvis har en nullvisjon når det gjelder uønskede hendelser, skal vi alltid være forberedt.

En sterk sikkerhetskultur handler om at vi alle skal jobbe for å stanse de som «skal bare», når de absolutt ikke skulle. En sterk sikkerhetskultur er et stort steg i retning av at alle som jobber på våre bygg- og anleggsplasser jobber trygt, har det bra på arbeid og viktigst av alt: Kommer seg trygt hjem etter endt arbeidsdag – hver dag.

logo
Bjørn Laberg