Arkitektur

Planlegger «Fredens Tårn» i Silkeborg

Illustrasjon: SWECO Architects

DANMARK: Planene for Silkeborgs nye bydel Fredensgård skrider frem. Nå presenterer byutviklingsselskapet A. Enggaard det 20 etasjer høye «Fredens Tårn», som skal inneholde næringslokaler og 70 leiligheter.

Som et ledd i utbyggingen av den nye bydelen Fredensgård i Silkeborg er rivingen av det tomme torgsenteret og de tilstøtende leilighetene ved Fredensgade startet, ifølge dagensbyggeri.dk

– Fredensgård er et spennende prosjekt som er med på å utvikle den sentrale delen av Silkeborg. Leilighetene vil være attraktive for både unge, familier og seniorer som ønsker å bo nær byens butikker og byens kultur- og fritidstilbud, og vi har lagt stor vekt på å bygge leiligheter og næringslokaler av høy kvalitet, sier prosjektutvikler i A. Enggaard, Lars Thesmer Sørensen.

Treet som et samlingspunkt

– Fredens Tårn er designet med inspirasjon fra Silkeborg bys iboende kvaliteter og naturområdene som omgir byen. I likhet med roten på et tre, er Fredstårnet forankret i byen med en base som griper tak i de firkantede bygningene og bygger en bro til områdets skala. Midt i huset er det jobbet med forskyvninger og innvendige balkonger, som skaper en variert og aktiv fasade. På toppen av tårnet avtar volumet av bygningskroppen, sier Patrick Ronge Vinther, arkitekt og kreativ leder i Sweco Architects.

70 leiligheter er fordelt på 19 etasjer. Illustrasjon: Sweco Architects.

Ved å trekke inn de tre øverste etasjene skapes det plass til en rekke differensierte grønne takhager og terrasser, hvor beboerne kan nyte ettermiddagssolen med utsikt over skogene som omkranser Silkeborg.

mønstret murverk og blank vegg

Nikolaj Effert Jonassen, arkitekt og kreativ leder i Sweco Architects, forteller videre at Fredens Tårn har forskyvninger i bygningskroppen og varierte dybder, fra store skår og innebygde balkonger til detaljene rundt murstein og fuger.

– Disse synliggjør lysets bevegelse og skaper et skyggespill som får fasaden til å endre karakter og uttrykk avhengig av tid på døgnet. Like ved bygget vil du legge merke til kontrastene mellom mønstret murverk og blank vegg, samt den levende vegetasjonen som vokser fra gateplan og opp i bygget. Deretter er det jobbet med en tilknytning til gaterommet, hvor huset åpner seg. Det skal vekke nysgjerrigheten til forbipasserende og invitere ned langs Fredensgade via den integrerte søylegangen, sier Jonassen.

Illustrasjon: Sweco Architects.
Liv og aktivitet på dag- og kveldstid

Første etasje er ifølge arkitektfirmaet åpnet opp med store gulv-til-tak-vinduer som skaper veldefinerte forbindelser mellom inne- og uterom og bidrar til et trygt og åpent gatemiljø. Dagens parkeringsplass erstattes av et gårdsrom med ny grønn lomme midt i byen. Offentlig tilgjengelige stier gjennom gårdsplassen tilbyr beboere og lokalbefolkning å gå langs nye trygge og godt opplyste stier. Variert beplantning blir en naturlig del av den daglige bevegelsen gjennom sentrum.

I forlengelsen av høyhuset ligger tre byggefelt, som til sammen utgjør et torg med leiligheter og virksomheter mot henholdsvis Fredensgade, Christian 8.s Vej og Torvet, samt et parkeringshus i tre etasjer. Torget skal spille sammen med den eksisterende konteksten og samtidig trekke paralleller til høyhuset og byen som helhet.

Illustrasjon: Sweco Architects.

A. Enggaard og PKA skal bygge til sammen 270 leiligheter i Fredensgård, som i tillegg til boliger og næringslokaler vil inneholde fellesrom og et attraktivt gårdsrom som kan benyttes av beboerne og byens øvrige innbyggere.

KILDE: Dagens Byggeri

logo
Bjørn Laberg