Hamaren Aktivitetspark i Fyresdal kommune hadde nylig sin offisielle åpning. Fjellstien, som er tegnet av det danske arkitektkontoret Effekt, strekker seg på søyler helt fra bunnen av fjellet, langs innsjøen Fyresvatn, opp mellom tretopper, langs fjellryggen og opp til toppen av Hamaren.
Stien ender i en stor sirkel med en diameter på 50 meter og 360 graders utsikt over furuskogen, krystallklare innsjøer og fjellformasjoner som utgjør naturlandskapet.
– Vår kjerneoppgave var å gjenopprette forbindelsen mellom mennesker og natur og skape en estetisk vakker konstruksjon som går skånsomt inn i landskapet og gir de besøkende en unik opplevelse. Fjellstien tar dem med på en langsom og poetisk vandring gjennom tretoppene, som kulminerer med et sus i magen når de når toppen og ser utsikten over Fyresvatn i 60 meters høyde over havoverflaten, sier Tue Hesselberg Foged til dagensbyggeri.dk.
Foged er en av de to grunnleggerne av arkitektfirmaet Effekt. Effekt har god erfaring fra å jobbe med Skovtårnet i Rønnede i Danmark, når det gjelder å bringe folk godt over tretoppene.
Bildet: Oppbyggingen av fjellstien er nøye utformet som en fortsettelse av naturen, slik at den følger terrengets naturlige kurver og skråninger. Av og til byr den svingete stien til tretoppvandringen på spesielle utsikts- og hvilepunkter hvor besøkende kan hvile. Foto: Rasmus Hjortshøj
Et hjertelig ønske
Gangstien, som har en liten stigning, passer for fotgjengere, syklister, barnevogner og rullestoler. Ifølge Monica Sølyst, prosjektleder i Faun Naturforvaltning, har ideen vokst frem siden 2017 ut fra et inderlig ønske om å gi alle, uavhengig av alder eller fysiske begrensninger, tilgang til å oppleve det vakre fjellet og følelsen av å gå blant tretoppene.
– Effekt skjønte raskt hva vi ønsket og tegnet en fjellsti som sikrer en fantastisk opplevelse for alle. Designet og strukturen overgår våre villeste drømmer, heter det i rosen fra byggherren.
Bildet: Både bærekonstruksjonen, plankestien og rekkverket er laget av lokal furu, slik at strukturen bokstavelig talt smelter sammen med eksisterende furutrær på fjellet, og gir det visuelle inntrykket at fjellstien flyter gjennom skogen. Foto: Rasmus Hjortshøj
Oppfunnet enkelt byggesystem
For å oppfylle visjonen om å skape en opplevelse som bidrar positivt til de allerede vakre naturomgivelsene uten å ødelegge dem, møtte Effekt-teamet den lokale entreprenøren Inge Aamlid. Sammen kom de frem til et enkelt konstruksjonssystem med små og rette prefabrikkerte elementer som enkelt kan håndteres med små maskiner på stedet, for å beskytte naturen under byggeprosessen. Ved sammenføyning danner segmentene en organisk form som buer seg rundt trærne og langs fjellet.
Bildet: 3D-modeller av landskapet gjorde det mulig for entreprenøren å bygge fjellstien svært presist i det utfordrende terrenget. Et enkelt, selvoppfunnet byggesystem hjalp også. Foto: Rasmus Hjortshøj
Byggesystemet gjorde det mulig for entreprenøren å bygge turstien på stedet ved bruk av lokale håndverksteknikker forankret i Fyresdals trearbeidstradisjon.
– Vi utviklet utformingen av tretoppvandringen under covid 19-pandemien, noe som gjorde at vi ikke kunne besøke området. I stedet måtte vi sende GPS-koordinater fra topografiske kart til Fyresdal kommune, som vandret ut i landskapet og tok bilder for oss slik at vi kunne tilpasse ruten. Prosessen resulterte i 3D-modeller som gjorde at vår lokale entreprenør kunne bygge utformingen av fjellstien svært presist i det utfordrende terrenget, forklarer Effekts Tue Hesselberg Foged.
Bildet: Den nye tretoppvandringen gjør skogen bevisst tilgjengelig for alle brukergrupper og tar dem helt til toppen av Klokkarhamaren. Foto: Rasmus Hjortshøj
KILDE: Dagens Byggeri