Restaureringen av den fredede gården Uleberg i Vågå og oppgraderingen av en 60-tallshytte i Skjåk viser hvordan Glasopors blåsemetode er en ideell løsning både i restaurering av verneverdige bygg og i det voksende ROT-markedet (renovering, ombygging og tilbygg).
Med sin kombinasjon av skånsom og effektiv installasjon, lav vekt og høy dreneringsevne har blåseløsningen blitt et attraktivt valg for alt fra antikvariske prosjekter til hytteoppgraderinger.
Uleberg i Vågå: Når kulturarv og bærekraft møtes
Da Ingrid Blessom og Vegard Hunderi overtok den fredede sorenskrivergården Uleberg fra 1750, sto de overfor store utfordringer med fundamentet. Med Glasopors blåsemetode kunne de fylle gulvet med lett og drenerende skumglass – raskt og uten inngrep i den historiske konstruksjonen.

– Fundamentet er det mest krevende ved restaurering av gamle hus. Glasopor holder ikke på fukt og sikrer et tørt og stabilt underlag. Å blåse det inn på bare to timer, etter uker med manuell utgraving, var en enorm lettelse, sier Ingrid Blessom.
Prosjektet følges i serien «Nytt liv i gamle hus», produsert av Fotspor film som snart skal vises på NRK. Serien, ledsaget av Einar Nilsson, vil gi oss et unikt innblikk i hvordan verneverdige bygg kan reddes med både tradisjonshåndverk og moderne, bærekraftige løsninger slik som Glasopors blåseløsning.
Les reportasje fra prosjektet her: Glasopor ble avgjørende ved restaurering av fredet hus
60-tallshytte i Skjåk: Typisk krypkjeller – enkel oppgradering
I Skjåk – like ved Glasopors fabrikk i Bismo – ønsket Magne Bentzen å forbedre komforten og inneklimaet i sin eldre familiehytte fra 1960-tallet. Som mange hytter fra den tiden, var den bygget med en uisolert og fuktutsatt krypkjeller. Med blåseløsningen fra Glasopor ble denne fylt med skumglass på kort tid – uten å endre bærekonstruksjoner eller grave.
– Det var både praktisk og effektivt. På en dag fikk vi forbedret både stabilitet og isolasjon, uten å rive eller bygge om, forteller Bentzen.

Dette prosjektet illustrerer hvordan Glasopors blåsemetode også passer perfekt i typiske ROT-prosjekter, der det er behov for rask, skånsom og varig oppgradering av eldre konstruksjoner.
Sjekk ut prosjektreportasjon her: Blåsing i krypkjelleren til Bentzen
Fleksibel løsning for ulike byggtyper
– Glasopors blåseløsning passer særlig godt i tilfeller der tilgang er begrenset, og hvor man ønsker å bevare eksisterende konstruksjoner. Den brukes i alt fra historiske bygårder og fredede bygg til eneboliger, hytter og tilbygg. Løsningen gir et isolerende og drenerende lag som bidrar til både bedre bokomfort og redusert risiko for fukt og setninger, sier Ørjan Hov, fabrikksjef i Glasopor Skjåk og sterk pådriver for blåseløsningen.
– Stadig flere byggherrer og håndverkere ser fordelene ved en skånsom og moderne lettfylling, både i antikvarisk sammenheng og i ROT-markedet. Vår løsning gir langvarig verdi med et minimalt klimaavtrykk, sier Ørjan Hov.
Sirkulær produksjon – bærekraft i praksis
Glasopor produseres av 100 % resirkulert emballasjeglass ved vår fabrikk i Bismo, og har et svært lavt CO₂-avtrykk sammenlignet med alternative byggematerialer. Det gjør løsningen ekstra attraktiv i prosjekter der bærekraft og gjenbruk står i sentrum.
– Jeg brenner voldsomt for bygningsarv og håper jeg kan inspirere andre til å ta vare på, istedenfor bare å bygge nytt. De mest miljøvennlige husene, er tross alt de som ikke bygges, sier Ingrid Blessom.
