Vann og avløp

Tilbakeslagsventil – det mest bærekraftige tiltaket?

Illustrasjonsbilde

Sammen med CICERO Senter for klimaforskning og IVL Svenska Miijöinstitutet har If undersøkt hvor bærekraftige ulike tiltak for skadeforebygging er for å beskytte boliger mot ekstremnedbør. Analysen viser at tilbakeslagsventil er det tiltaket som mest sannsynlig reduserer både kostnader og utslipp.

Naturskader som følge av ekstermvær og annet uvær fører til store kostnader for forsikringsbransjen, huseiere, kommuner og myndigheter. Klimaendringer ventes blant annet å lede til flere ekstreme regnhendelser og oversvømmelser i Norden. Det kan føre til store og kostbare skader på boliger.

Ledet av CICERO Senter for klimaforskning

I september 2023 ble et nytt forskningsprosjekt satt i gang, med formål å identifisere de mest bærekraftige tiltakene som kan forebygge skader som skyldes ekstremregn og skyfall. Prosjektet har vært ledet av CICERO Senter for klimaforskning, som har gjennomført prosjektet i samarbeid med IVL Svenska Miljöinstitutet, med finansiering av forsikringsselskapet If samt Stiftelsen Institutet för vatten- och luftvårdsforskning (SIVL). If har utover finanseringen bidratt i prosjektet med skadedata og innsikt i hvordan oversvømmelser og vannlekkasjer vanligvis skjer.

Hensikten med prosjektet har vært å identifisere bærekraftstiltak som kan forebygge skader som skyldes ekstremregn og skybrudd.

I prosjektets studie har fire ulike beskyttelsestiltak blitt gransket:

  • Installasjon av tilbakeslagsventil for å hindre at avløpsvann trenger inn.
  • Tidlig bytte av dreneringssystem for å minske risikoen for vanninntrengning.
  • Lede vannet fra takrenne og nedløpsrør til regnbed via en gravd grøft.
  • Lede vannet fra takrenne og nedløpsrør til regnvannskassett (vannbeholder som fordrøyer vannet) via nedgravde rør.

Reduserer kostnader og utslipp

I prosjektet har forskerne ved hjelp av livssyklusanalyse og kostnad/nytte-analyse bedømt de fire ulike tiltakene ut fra deres påvirkning av utslipp av klimagasser samt ut fra et privatøkonomisk prespektiv.

Resultatet viser at flere av disse fire tiltakene kan være veldig effektive, særlig i områder der ekstremregn skjer igjen og igjen. De analysene som er gjort i studien viser at tilbakeslagsventil er det tiltaket som sannsynligvis både reduserer kostnader og utslipp. En tilbakeslagsventil installeres i avløpsrør for å forhindre at avløpsvann flommer tilbake inn i bygningen.

En tilbakeslagsventil kan, viser studien, redusere utslippene en eiendom står for på en betydelig måte, sammenlignet med de utslipp som oppstår ved sanering av skader på eiendommen.

Også økonomisk lønnsom

– Skader fra tilbakeslag i rørsystemet kan være veldig kostbare, med gjennomsnittlige utbetalinger på flere hundre tusen norske kroner per skade, ifølge dataene i studien sier Sofie Skjeflo, seniorforsker ved CICERO.

– Selv om ventilen bare forebygger en relativt liten tilbakeslagsskade i løpet av 30 år, gir installasjonen lavere utslipp enn de utslipp som oppstår ved reparasjon av skader. Den er også økonomisk lønnsom, med ganske konservative antakelser om hvor mange skader som forebygges, sier hun.

Forskeren understreker samtidig at tilbakeslagsventiler kan påvirke flyten i nærliggende avløpssystem og potensielt øke risikoen for tilbakeslag hos naboer.

– Dette understreker behovet for holistiske løsninger der flere tiltak kombineres, hvor installasjon av tilbakeslagsventil bare er ett tiltak for å håndtere overvannsutfordringer på et høyere samfunns- og systemnivå, sier Skjeflo.

Skadedata tilgjengelig

Som en del av prosjektet har If stilt til rådighet skadedata fra virkelige naturhendelser, som har gjort det mulig å koble resultatene til faktiske kostnader og klimapåvirkning. Denne forskningen er et eksempel på hvordan If aktivt arbeider med å bidra til et mer klimatilpasset samfunn.

–  Vi jobber hele tiden med å utvikle vårt skadeforebyggende arbeide for å kunne støtte kundene våre på best mulig måte, sier Philip Thörn, leder for bærekraft i If.

logo
Bjørn Laberg