Hovedside

Tar opp kampen mot moderne slaveri

Illustrasjonsfoto: Getty images

Det eksisterer et moderne slaveri i norsk arbeidsliv. Bygg og anlegg er spesielt utsatt. Trolig omfatter moderne slaveri 9000 personer, og mange av disse kan offisielt være arbeidsinnvandrere med minimal rettssikkerhet.

Av Odd Borgestrand

Organisasjonen Hope for Justice er en av aktørene som jobber aktivt for å gjøre slutt på moderne slaveri ved å forebygge utnyttelse, redde ofre, rehabilitere liv og reformere samfunn. Organisasjonen jobber i åtte land over hele kloden, og avdelingen i Norge startet i 2015 og har hovedkontor i Stavanger. 

Politierfaring

Ida Ryen har lang fartstid i politiet, og har de siste to årene jobbet på etterforskningsgruppen for menneskehandel i Øst politidistrikt.  Hun har i flere år vært spesielt opptatt av menneskehandel og i februar i år begynte hun som avdelingsleder for operativt arbeid i Hope for Justice Norge, med kontor i Oslo.

– Jeg vil gjerne være med å utgjøre en forskjell for utsatte grupper. På verdensbasis er det estimert at 40,3 millioner lever i slaveri, og selv om estimatet er 9000 i Norge, vet ingen hvor stort tallet egentlig er. Det er en skjult kriminalitet som finnes i alt fra sex-industrien til bygg og anlegg, restaurant- og rengjøringsbransjen, sier Ida Ryen.  

Landsomfattende undersøkelse

For første gang er det laget en landsomfattende undersøkelse av situasjonen for bosatte arbeidsinnvandrere i Norge. Det er de to største gruppene – polakker og litauere – som er omfattet av Fafos spørreundersøkelse. Til sammen er 165 000 innbyggere fra Polen og Litauen bosatt her i landet, og i undersøkelsen er 1000 av dem spurt om deres lønns- og arbeidsvilkår, boforhold, norskkunnskaper og framtidsplaner. Utnyttelse av arbeidsinnvandrere kan være vanskelig å avdekke, men Hope for Justice satser sterkt i oppsøkende arbeid for å komme i kontakt med både arbeidsgivere og arbeidstakere. 

– Dette for å bidra til ryddigere forhold. Mennesker trafikkeres inn i en rekke utnyttelsesområder i tillegg til prostitusjon. Det handler også om tvangsarbeid, tigging og kriminell virksomhet, sier Ida.

Hele denne reportasjen kan du lese i Byggfakta nr. 5, som snart er ute hos abonnentene.

Ikke abonnent på Byggfakta? Kontakt oss gjerne for et uforpliktende prøveabonnement, eller tegn ditt abonnement her