SVERIGE: Svensk LO legger frem en rapport som viser at svensker jobber mer enn folk i nabolandene. Målet er at arbeidstiden skal ned, og fagforeningene ønsker å løse problemet i tariffavtaler med arbeidsgiverne.
På 1970-tallet jobbet svenskene mindre enn folk i sammenlignbare land i Norden og Vest-Europa.
I dag har naboene redusert arbeidstiden og Sverige ligger nå høyere enn de fleste av dem. Spesielt når man måler arbeidstimer per innbygger. Tiltaket tar hensyn til at Sverige har høy sysselsetting, lange arbeidsliv og mange kvinner i arbeidsstyrken. Det går fram av en delrapport fra LOs arbeidstidsutredning som ble lagt fram nylig, melder arbetet.se
– Vi MÅ korte ned arbeidstiden, sa LO-formann Johan Lindholm ettertrykkelig under presentasjonen.
Ønsker å løse gjennom forhandlinger
Sluttrapport legges frem 15. mai, men Johan Lindholm ønsker allerede i dag å understreke at fagforeningenes utgangspunkt er å løse problemet i forhandlinger med arbeidsgiverne.
Han er godt klar over at Svensk Näringsliv er sterkt imot arbeidstidsforkortning, og fremfor alt i form av lovverk.
– Jeg mener at vi partier har et ansvar for å utvikle vår svenske tariffmodell. Vi ønsker å teste tariffveien, men døren til politikken er ikke stengt, sier Johan Lindholm.
Signaler til sosialdemokratene
I de pågående kontraktsforhandlingene for bransjen har arbeidsgivere krevd at den avtalte arbeidstidsreduksjonen rulles tilbake dersom Sverige får lovverk om saken. Innenfor Sosialdemokratene er det forslag om å drive saken politisk.
– Det er bra at alle snakker om arbeidstid og at saken også er på bordet i politikken. Men vi gjør det jeg mener er rett vei: en avtale mellom partene, sier LO-formann Johan Lindholm.
LO-formannen utelukker ikke at fremtidige avtaler om arbeidstidsforkorting kan måtte følges opp med lovverk.
Svenskt Näringsliv: -forvirrende
Svenskt Näringslivs sjeføkonom Sven-Olov Daunfeldt er uenig med LOs rapportforfatter i at vi jobber mye i Sverige.
– De korrigerer ikke for studier som overrapporterer antall arbeidstimer. I tillegg ser de på arbeidstid per innbygger, men det du trenger å studere er arbeidstid per ansatt. Det blir veldig forvirrende når resultatene deres avviker så mye fra våre. De burde ha tenkt mer på hvorfor, sier Sven-Olov Daunfeldt.
Han viser til Svenskt Näringslivs rapport fra 2024, som viste at den årlige arbeidstiden i Sverige er blant de korteste i OECD.
Kort om Svensk LOs arbeidstidsutredning:
• Svensker har lange arbeidsuker: I Sverige har et flertall av de ansatte en standard ukentlig arbeidstid på 40 timer, mens normen i Danmark er 37 timer og Norge 37,5 timer per uke. I Danmark er lunsjpausen ofte også inkludert i arbeidstiden.
• I alle andre sammenlignbare land har arbeidstiden gått ned over tid: Siden 1970-tallet har gjennomsnittlig arbeidstid per ansatt kontinuerlig gått ned i sammenlignbare land. Sverige har ikke fulgt samme trend. I stedet har svenskenes årlige arbeidstid til og med økt siden begynnelsen av 1980-tallet.
• Svensker jobber mye, også inkludert fravær på grunn av sykdom, ferie eller foreldrepermisjon: Antallet faktisk arbeidede timer per ansatt er høyere i Sverige enn i sammenlignbare land.
• Færre og lengre deltidsjobber i Sverige: Samlet sett er det en lavere andel personer som jobber deltid i Sverige enn i flere sammenligningsland, og svensker som jobber deltid har lengre arbeidsuker enn i andre land.
• Høy deltakelse på arbeidsmarkedet: Svensker har en av de høyeste sysselsettingsratene i Europa. Kvinners og eldres deltakelse på arbeidsmarkedet skiller seg spesielt ut.
• Svensker har lengre arbeidsliv: Svensker har en av de lengste forventede arbeidslivet i Europa.
• Svensker jobber mye per innbygger: I beregninger av timeverk per innbygger ligger Sverige høyt blant sammenlignbare sland.
(KILDE: Arbetet)