Våren markerer starten på en ny sesong for byggeprosjekter utendørs, enten det er ny terrasse, pergola eller annet oppgraderingsarbeid. Men for å unngå dyre feil og forsinkelser er det avgjørende med god planlegging. Anders Johnsrud og Robert Jørgensen fra Simpson Strong-Tie Norge har flere tips til de som vil utnytte sesongskiftet.

Uansett om du har en stor hage, en liten altan eller en fritidseiendom, står utendørssesongen klar til å tas i bruk. Mange ønsker å friske opp eller bygge nytt, men uten riktig forberedelse er det lett å gå i de klassiske fellene. Hvordan sikrer du at prosjektet ditt blir vellykket og holdbart? God planlegging kan være forskjellen mellom et smidig byggeprosjekt og en frustrerende opplevelse.
– Å bruke 30 minutter ekstra på forberedelser kan spare deg for utallige turer til butikken og uforutsette kostnader, sier Anders Johnsrud, Distriktssjef Innlandet i Simpson Strong-Tie Norge.
Han påpeker at mange kun fokuserer på hovedmaterialene og glemmer resten:
– Når man bygger terrasse, er det lett å kun beregne antall kvadratmeter terrassebord. Men hva med bjelkelag, søylesko, skruer, rekkverk og overflatebehandling? Det er viktig å ha en helhetlig tilnærming for å unngå forsinkelser.
Sjekk regelverket før du setter i gang
Før du begynner å bygge, bør du avklare om prosjektet krever byggesøknad. Robert Jørgensen, Distriktsjef Vestlandet i Simpson Strong-Tie Norge og tidligere byggmester har vært vitne til mange som ikke har undersøkt før de gikk i gang på utendørsprosjektene.
– Du kan ikke starte før du har undersøkt grunnforholdene. Videre må du også tenke over om du skal bygge på søyler eller ringmur? Valg av søylesko må tilpasses belastningen, og materialene må være egnet for miljøet du bygger i. I kystnære områder kreves for eksempel korrosjonsbestandige beslag, forteller Jørgensen og fortsetter:
– Vindbelastning er en faktor mange ikke tar hensyn til, men som kan ha stor betydning. Dersom konstruksjonen ligger utsatt til, kan ekstra forsterkninger være nødvendige, enten med beslag eller skruer.

En annen klassiker er å glemme naboen. Jørgensen utdyper:
– Uansett søknadsplikt er det alltid lurt å informere naboene, spesielt hvis tiltaket kan påvirke dem. Nabokonflikter er kanskje ikke noe man tenker over når man tenker på å fikse plattingen eller lage et tilbygg, men ved å informere og ha en god dialog kan mye reddes på forhånd. Det er bare god folkeskikk!
Kunnskap reduserer risiko
For dem som ikke har erfaring med lignende prosjekter, er det lurt å skaffe seg kunnskap på forhånd.
– Det lønner seg å gjøre litt forundersøkelser og spørre om råd! Har man ikke gjort en slik oppgave før, så er det mange fallgruver. Trikset er å søke informasjon om hvordan prosjektet skal gjennomføres, enten via fagfolk, videoer eller flyers, anbefaler Johnsrud.
Som en siste detalj er det også verdt å tenke over sluttresultatet – før du begynner.
– Skal du bruke ferdig lakkerte beslag eller skruer for et mer helhetlig uttrykk? Små detaljer kan utgjøre en stor forskjell. Estetikk handler ikke bare om utseendet, men også om hvordan de valgte materialene bidrar til helheten i prosjektet. Gjennomtenkte valg sikrer ikke bare et pent resultat, men også en løsning som holder seg godt over tid, avslutter Jørgensen.