Aktuelle prosjekter

Seminarneset skal bli Tromsøs mest attraktive og tilgjengelige bydel

Bildet: Slik ser man for seg en mulig utbygging på Seminarneset der det i dag ligger både bensinstasjon og tankanlegg. Perspektivet er fra veien nedenfor Tinghuset og østover mot Tromsdalen. Illustrasjon: AART architects

Tromsøselskapet JPB AS overtar i september/oktober Bunker Oil tomten, og kontrollerer dermed det meste av utbyggingspotensialet på Seminarneset. Nå planlegger de bydelsutbygging til flere milliarder kroner,og søker en partner som kan bidra til byutviklingen av området. AART Architects har stått for skisseprosjektet, som ligger til grunn for områdeplanen for Nordbyen.

Levende og pulserende bydel

Tomten ligger rett ved siden av nyutviklede Vervet, på nordsiden av Tromsøbrua. På tomtene kontrollert av JPB AS kan det bygges i størrelsesorden 38.000 BRA-S boliger og 14.000 BTA næring. Prosjektet er en del av områdeplanen «Nordbyen» til Tromsø kommune.

I fremtiden skal dette bli en levende og pulserende bydel, med kombinasjoner av næringsbygg, serveringssteder, hotell og boliger. Daglig leder i JPB AS er opptatt av å finne en samarbeidspartner som bryr seg om kvalitet og byen.

– Seminarneset skal være et kvalitetsprosjekt, og vi søker en samarbeidspartner som prioriterer godt byliv og høy kvalitet fremfor rask og billig gjennomføring. Vervet er i hovedsak blitt et fint prosjekt – vårt mål er å lage noe bedre. Ved å videreutvikle det som startet med Vervet, skal vi skape Tromsøs mest attraktive bydel, sier John Barlindhaug, daglig leder i JPB AS.

Bygge by nedenfra og opp

Skandinaviske AART Architects avdeling i Norge står for planen, og har i sine tegninger vært opptatt av å få til en bydel som blir tilgjengelig for alle. Et av grepene er å åpne havnen for hele byens befolkning.

– Vårt mål er å få til en bydel hvor byen har vært med å planlegge. I slike prosjekter er det viktig å tenke byliv før bygninger, for å få til uterom og aktiviteter, før vi tegner mye på fasader og volumer, sier daglig leder i AART Architects Norge, Susanne Joys.

Å skape sin egen by

Boliger, kontorer og serveringssteder er avgjørende for å skape en levende by, men aktivitetene som skal foregå på bygulvet må planlegges før byggene utformes videre. I tillegg ønsker arkitektene å involvere byens befolkning i en brukerprosess, med forslag til hva som kan skape byliv, slik at havneområdet blir attraktivt for alle. Alle forslag vil være velkomne, det kan være badstuer, vannskibane, snøballblinker eller annet som kan være gode ideer.

– Det er viktig at området rommer aktiviteter for hele byen. Vi ønsker at aktivitetene og leietakere er på plass før bygg tegnes. Med denne metodikken har vi fått til gode resultater i Danmark, hvor befolkingen føler at de er med på å skape sin egen by. Det ønsker vi å få til i Tromsø også, på lokalbefolkningens premisser, forteller Joys.

logo
Bjørn Laberg