SVERIGE: Med skyhøye strømpriser har interessen for alternative strømkilder økt. I Järfälla er det den eneste svenske produsenten av solceller. De venter på at husprodusentene skal våkne.
Av Samuel Karlsson
Det burde være nærliggende å tilby solceller når noen kjøper nytt hus, sier Sven Lindström, administrerende direktør i solenergiselskapet Midsummer.
Solcellene våre er tynne og lette. Vi bruker en annen teknologi enn den vanligste basert på silisiumkrystaller. Noe som betyr at du kan sette solcellene direkte på taket uten noen tilrettelegging for montering, sier Sven Lindström til Byggvarlden.se
Tynnfilmsolceller
Da vi begynte å produsere våre første solceller, laget vi dem på CD-er. Teknologien har utviklet seg, men vi produserer fortsatt solcellene våre på samme måte i små vakuumkamre. Vi belegger et rustfritt stålsubstrat med tynne lag av solcellematerialer som kobber, indium, gallium og selen, sier han.
Bildet: Produksjonen foregår i Sverige.
Konkurranse fra Kina
Midsummer startet selskapet i 2004 og hadde et fungerende produkt i 2008 og var klar til å skalere opp produksjonen. Men så kom finanskrisen og det var vanskelig å få tak i kapital. Samtidig ble det gjort store investeringer i Kina. Det ble en tøff konkurrent på verdensmarkedet.
Vi så at det var behov for produksjonsmaskiner, så vi tenkte om igjen. Vi utviklet DUO-maskinen og solgte en rekke maskiner til Kina. En maskin kan koste fem millioner dollar hver, sier han.
Selskapet ble børsnotert i 2018 og med pengene de mottok startet de sin egen produksjon av celler og paneler i Järfälla. Ambisjonen var å utvikle sluttproduktet og finne nye løsninger. I dag er det tre hovedprodukter som er tilpasset ulike typer tak.
Det første alternativet er et foldet metalltak med integrerte solceller, det andre er en bølgeformet solcelle for murtak og til slutt det tredje alternativet er en solcelle med samme overflate som et tradisjonelt solcellepanel, men som er kun to millimeter. tykk. Den kan plasseres direkte på taket uten noen rammer. Midsummers produkter er lette og bøybare i motsetning til en tradisjonell silisiumsolcelle som er ekstremt sprø. De må beskyttes med glass og en aluminiumsramme for å forhindre brudd. Det er materialene som alle tre forårsaker utslipp av karbondioksid.
Bildet: Solcellene er flate.
Forskjell på solceller
Forskjellen i effektivitet mellom tradisjonelle solceller og Midsummers produkt er ganske marginal. De produserer solceller med mellom 15-17 prosent effektivitet. Silisiumsolceller kan være litt over 20 prosent effektivitet. Men med Midsummers løsning er det mulig å legge direkte på taket og dekke inntil 90 prosent av overflaten. Silisiumpaneler skal derimot monteres på stativer med lite mellomrom fordi det ikke er mulig å gå på dem. Dekningen ender på mellom 50-70 prosent av taket.
Det er veldig sjelden vi taper en avtale fordi vi får lavere effekt på taket. En annen fordel er at vi ikke trenger å trenge gjennom vanntettingslaget for å montere panelene våre. Når det gjelder privatkundene, synes de det ser bra ut og de setter pris på det lave karbondioksidutslippet, sier han.
En investering i solceller til et hustak koster et sted rundt 200 000 SEK. Fra politikernes side har det vært litt variasjon med støtte til installasjon av solceller, men siden to år tilbake har det vært 15 prosent skattefradrag. Fra årsskiftet er den hevet til 20 prosent.
Det fungerer veldig bra og håndteringen er veldig jevn. Det inkluderer både installasjon og materialer, men med dagens strømpriser er det ikke behov for støtte. Men det er så lønnsomt. Du har en avskrivningstid som nærmer seg ti år, sier han.
Verre om vinteren
Selv om det er mange fordeler med solceller, er det ingen komme unna geografien. Mellom november og februar hentes seks prosent av årsproduksjonen på våre breddegrader. Det er nesten ingenting.
Det er fremfor alt i sommermånedene man får noen effekt av anlegget. Årets beste måned er vanligvis mai og i år var det en av de dyreste månedene for strømpriser historisk sett, sier han.
Midtsommer har en estimert prosentandel av totalmarkedet for solceller i Sverige. Men de siste ukene har de signert såkalte uttaksavtaler med dusinvis av svenske og internasjonale industriaktører for levering av over 700 MW solceller i året som kommer. Blant disse aktørene er tak- og entreprenørselskaper som ønsker å kunne tilby sine kunder MIdsummers paneler i fremtiden. I tillegg er de i gang med å sette opp en ny fabrikk i Bari i Italia og det er også planer om en annen fabrikk i Sverige.
Vi har planer om å produsere én gigawatt solceller her i Sverige. Dette tilsvarer omtrent elektrisitetsproduksjonen til 100 000 hus per år. I dag produseres det et par megawatt per år, sier Sven Lindström.
(KILDE: Byggvärlden)