Gjerdeselskapene HT Gjerde Norge og Garda Sikring går sammen for å få etablert et integrert utdanningsprogram for gjerdemontører innenfor vei- og anleggsteknikkfaget. Forslaget behandles av Utdanningsdirektoratet og er nå sendt ut på høring.
HT Gjerde Norge, som leverer og monterer dyre- og sikringsgjerder til landbruket og vei- og anleggsbransjen, tok nylig initiativet til et eget utdanningsprogram for gjerdemontører i Norge. Med seg på laget har det ledende sikkerhetsselskapet Garda Sikring, som også ser viktigheten av å få etablert et fagbrev for gjerdemontører i Norge.
Etter innspill fra gjerdeselskapene har Utdanningsdirektoratet skrevet et «Forslag om endring av læreplan for VG3 vei- og anleggsfaget», der det foreslås å tilpasse tre kompetansemål i læreplanen for vei- og anleggsteknikkfaget. Begrunnelsen for endringsforslaget er å tilpasse læreplanen til flere virksomheter innenfor områdesikring, og tilrettelegge for en lærlingeordning der flere fagarbeidere kan få formalisert sin kompetanse innen gjerdemontering.
– Etter nøye gjennomgang av fagbrevet for vei og anleggsfaget har vi sammen med utdanningsdirektoratet og Faglig råd for bygg og anleggsteknikk (FRBA) kommet frem til at fagbrev for gjerdmontør passer godt under fagbrev for vei- og anleggsfaget, forteller Connie Jordbrekk, Regionsjef i Garda Sikring AS, Region Sør-Vest.
– Vi håper dette får gjennomslag i den pågående høringen og at det fra høsten 2025 vil være mulig å ta fagbrev inne gjerdemontering, sier Jordbrekk.
Vil gi bedre kvalitet
Målsettingen med å inkludere gjerdemontering i vei- og anleggsfaget er å sikre kvaliteten på gjerder og gjerdemontering i Norge – uansett formål med gjerdene, forteller fagansvarlig gjerder og deleier i HT Gjerde Norge AS, Ragnar Vikingstad.
– Det er på høy tid at vi får en utdanning som sikrer bransjeaktører muligheten til å levere et bedre sluttprodukt – uansett om dette er til vei- og anleggsbransjen eller landbruket. Mangel på gode standarder på gjerder og gjerdemontering er og har lenge vært en utfordring i Norge, både med tanke på dyrevelferd, sikkerhet og bærekraft, sier Vikingstad.
– Å kunne sikre denne kompetansen igjennom læreplanen for vei- og anleggsteknikkfaget, er noe bransjen står samlet bak. Dette fordi vi har tro på at det vil gavne både tilbydere og oppdragsgivere innen gjerdemontering, sier Vikingstad i HT Gjerde Norge.
Jordbrekk presiserer at man i de fleste yrker i dag har mulighet til å ta fagbrev.
– Et fagbrev vil gi både arbeidstaker og arbeidsgiver mer trygghet innen fagfeltet. I et presset arbeidsmarked er det viktig at vi i sikkerhetsbransjen også får mulighet til å tilby fremtidige gjerdemontører et fagbrev, avslutter Connie Jordbrekk, Regionsjef i Garda Sikring AS.