Boligbygg

– Riktig oppgradering kan redusere kostnadene i borettslaget

Illustrasjonsbilde: Getty Images

Det er et stort etterslep når det gjelder oppgradering av borettslag og sameier i Norge. Energikostnadene har skutt i været, og kortsiktig rehabiliteringstiltak gir høye driftskostnader. Mange borettslag er frustrerte over å måtte «fyre for kråkene» fordi boligene er lite energivennlige. Langt over en million mennesker er andelseiere i borettslag og sameier i Norge. Mange av disse har mye av sparepengene sine i denne type boligsameie.

Oppgradere seg ut av krisen

– Å ta vare på bygningsmassen er derfor også et spørsmål om å forvalte investeringen på en god måte. En moderne og tidsriktig oppgradering av borettslag kan potensielt bidra til å senke husleien på grunn av reduserte drifts- og vedlikeholdskostnader, lavere finansieringskostnader, økt levetid og redusert slitasje, samt økt attraktivitet og markedsverdi. Ved å implementere energieffektive løsninger og modernisere utstyr, kan borettslaget oppnå betydelige kostnadsbesparelser over tid, sier gründer og daglig leder i Plent, Runar Soltveit.

– Redusert energiforbruk og mindre behov for kostbare reparasjoner kan bidra til å senke driftskostnadene og derfor redusere behovet for å øke husleien, sier Soltveit videre.

gunstige finansieringsbetingelser viktig

Plent er et oppstartselskap som utfordrer markedet på nettopp dette. Sammen med flere større tunge entreprenører er de i gang med å utarbeide konkrete forslag til hvordan oppgraderingstiltakene kan være en lønnsom investering for andelseierne.

– Av materielle eiendeler så er det vel boligen vår som betyr aller mest. Det er der vi skal trives, hente energi og overskudd, og det er der de fleste har investert sparepengene sine. Det må vi som entreprenører ha stor respekt for. Plent står for å tenke fullstendig og helhetlig, og det er det viktigste å tenke på når et borettslag skal oppgradere. Ikke minst gjelder dette valg av finansieringsløsninger, påpeker Soltveit

– I tillegg kan gunstige finansieringsbetingelser som lang løpetid på lån, og eksterne tilskuddsmidler bidra til å begrense den økonomiske byrden forbundet med oppgraderingen, mener han.

Soltveit erfarer at det er mange fordeler med oppgradering av borettslaget som mange gjerne ikke tenker på.

Viktig med økonomisk analyse

– En oppgradert bygningsmasse vil også øke attraktiviteten og markedsverdien til borettslaget. Dette kan tiltrekke seg potensielle leietakere og eiere som er villige til å betale en høyere husleie eller kjøpesum. Den økte etterspørselen og verdsettelsen av enhetene kan igjen bidra til å redusere behovet for å øke husleien for å møte økte kostnader, sier han

– Samlet sett kan en grundig økonomisk analyse og planlegging av prosjektet gi sterke argumenter for å starte oppgraderingsprosessen i borettslaget. Ved å forbedre bygningens effektivitet, levetid og attraktivitet, kan oppdateringen potensielt resultere i lavere husleie for beboerne samtidig som verdien og kvaliteten på borettslaget øker. Det er store muligheter for mange borettslag nå, avslutter Soltveit.

logo
Bjørn Laberg