Nyheter

Oppfordrer til å sette norsk teglarkitektur på verdenskartet

Bildet: Norsk teglarkitektur har ved flere anledninger vært blant de nominerte, blant annet Spikkestad Kirke – også kjent som Teglen - designet av Einar Dahle Arkitekter og Hille Melbye Arkitekter. Foto: Jiri Havran

Den internasjonale arkitekturprisen Brick Award har nå åpnet for innsendelser til nominasjon for 2026. Prisen hedrer innovativ teglarkitektur fra hele verden og gir arkitekter en unik mulighet for internasjonal anerkjennelse.

wienerberger oppfordrer norske arkitekter til å delta og sette norsk teglarkitektur på verdenskartet.

Brick Award, en av verdens mest anerkjente arkitekturpriser for bygninger i tegl, har nå åpnet for nominasjoner til 2026-utgaven. Den prestisjefylte prisen, som deles ut av wienerberger-konsernet hvert annet år i Wien, hedrer innovativ og visjonær arkitektur fra hele verden. Norsk arkitektur har tidligere markert seg i konkurransen, og wienerberger oppfordrer nå flere norske arkitekter til å nominere sine prosjekter.

– Brick Award er en fantastisk mulighet for å få norsk teglarkitektur anerkjent på den internasjonale scenen. Prisen er uavhengig, har et sterkt faglig fundament og en høy troverdighet, noe som gjør den spesielt interessant for arkitekter som jobber med tegl, sier Roar Kjos, Country Manager, wienerberger Norge.

743 prosjekter fra 54 land ble sendt inn til vurdering for nominasjon til Brick Award 2024. Norsk teglarkitektur har ved flere anledninger vært blant de nominerte.

– Tidligere har prosjekter som St. Olav domkirke, tegnet av Eggen Arkitekter, og Spikkestad Kirke, kjent som Teglen, designet av Einar Dahle Arkitekter og Hille Melbye Arkitekter, vært nominert. Brick Awards er ikke bare en prestisjefylt prisutdeling, men også en viktig arena for å feire teglarkitektur, sier Kjos.

– Arkitektkontorene A-Lab Arkitekter, LINK Arkitektur, samt Vigsnæs+Kosberg++ Arkitekter, deltok i 2024 for å utforske prosjektene, møte bransjefolk og feire utviklingen av tegl sammen med representanter fra wienerberger Norge, i Kim Henrik Løvlie og Stig Troset. Det er inspirerende å se hvordan arkitekter bidrar til å forme utviklingen av teglarkitektur på den globale scenen, sier Kjos.

Brick Award er en global plattform for innovativ teglarkitektur

Siden 2004 har Brick Award hedret nyskapende arkitektur som viser det fulle potensialet i bruken av tegl. I 2026 vil fem kategorier fokusere på bærekraftige og funksjonelle løsninger innen boligbygging, offentlige bygninger og eksperimentelle prosjekter.

Arkitekter fra hele verden kan nominere sine prosjekter frem til 9. mars 2025, hvoretter en internasjonal jury vil velge ut 50 nominerte. Alle nominerte prosjekter blir presentert i den anerkjente Brick Book, og vinnerne kåres ved en stor prisutdeling i Wien.

Brick Award er uavhengig av produsentvalg, og bruken av wienerberger-produkter er ikke et krav for å delta. Prosjektene vurderes ut fra kriterier som funksjonalitet, bærekraft, innovasjon og estetikk.

– Brick Award er også en kilde til utrolig inspirasjon, ikke bare gjennom de forskjellige teglproduktene, men også ved å vise hvordan arkitekturen utvikler seg. Ved siden av prisen, blir det også utgitt en Brick Award-bok. Det er en fantastisk kilde til inspirasjon for både arkitekter og oss i bransjen, og demonstrerer hvordan tegl kan benyttes på nye og spennende måter – både nå og i fremtiden, forklarer Sissel Tonstad, Specification Manager i wienerberger Norge.

Slik nominerer du et prosjekt

For å delta i Brick Award 2026 må prosjektet være bygget i 2022 eller senere og hovedsakelig bestå av tegl – for eksempel teglstein, teglbekledning, takstein og belegningstegl. Prosjektene kan være nybygg, renoveringer eller ombygginger og må passe inn i en av følgende fem kategorier:

• Feeling at home (boliger og rekkehus)

• Living together (innovative boligprosjekter og urbane løsninger)

• Working together (kontor- og næringsbygg)

• Sharing public spaces (offentlige bygninger, kulturinstitusjoner og infrastruktur)

• Building outside the box (eksperimentelle teglprosjekter og sirkulære løsninger)

Arkitekter kan nominere sine prosjekter via: https://www.brickaward.com/

Om Brick Award:

Brick Award er en av verdens ledende arkitekturpriser med fokus på teglarkitektur. Prisen deles ut hvert annet år av wienerberger-konsernet og har som mål å sette fokus på innovativ og bærekraftig arkitektur. Selv om wienerberger står bak prisen, er Brick Award uavhengig, og bruken av wienerberger-tegl er ikke et krav for å delta.
I 2026 deles Brick Award ut for 12. gang, hvor 50 nominerte prosjekter blir offentliggjort, og vinnerne kåres ved en seremoni i Wien.
Les mer om Brick Award her: https://www.brickaward.com/

Brick Award er ikke bare en prestisjefylt prisutdeling, men også en viktig arena for å feire teglarkitektur. Her ses vinnerne fra Brick Award 2024. Foto: Daniel Hinterramskogler

Om wienerberger:

wienerberger er Nordens største teglbedrift og en del av wienerberger-konsernet. Selskapet kler fremtidens bygninger og byrom, og produktporteføljen omfatter teglstein, spesialstein, takstein, bekledningstegl, teglbjelker og marktegl. wienerberger i Skandinavia har mer enn 300 ansatte, fire fabrikker og ni showrooms. Les mer om wienerberger her: https://www.wienerberger.no/

logo
Bjørn Laberg